Actueel

 

stippellijn

Winterklaar maken? Liever niet!

Gaat u de tuin winterklaar maken? Wacht dan nog even! Want al zijn de meeste dieren nu verdwenen: heel veel kleine en grote beestjes overwinteren onzichtbaar in uw tuin.

Egels schuilen onder afgevallen blad, rupsen verstoppen zich ergens in het gras, lieveheersbeestjes overwinteren tussen de beplanting.

Eenmaal in de groencontainer zullen ze doodgaan. Dus: laat uitgebloeide planten dus vooral met rust en maai niet in de winter.

Toch opruimen? Wacht dan tot het voorjaar. Dan zijn de insecten niet meer in rust en kan je met een gerust hart aan de slag!

De kleine watersalamander verstopt zich tussen afgevallen blad | Foto: Annemarie van Diepenbeek

stippellijn

Allicine tegen kastanjebloedingsziekte

Gepubliceerd op 25 mei 2018

Allicine, een stof die in knoflook zit, kun je inzetten om kastanjebomen te beschermen tegen de kastanjebloedingsziekte. Volgens Ernst Schouten werkt de stof als een antibioticum en kan het kastanjebomen genezen.

Allicine werkt als een antibioticum zegt Ernst Schouten van Allicin Tree Care in een artikel in vakblad Boomzorg. Hij claimt dat een behandeling van bomen met dit middel 70% van de door bloedingsziekte aangetaste kastanjes kan genezen.

Bacterie
De kastanjebloedingsziekte die in 2002 voor het eerst in Nederland werd aangetroffen, is schadelijk omdat aantasting kan leiden tot boomsterfte. Aanvankelijk was onduidelijk hoe deze ziekte aan te pakken. Pas in 2006 werd duidelijk dat de ziekte veroorzaakt wordt door een bacterie: Pseudomonas syringae pv. aesculi, maar dat maakte een aanpak nog niet eenvoudiger.

Behandeling
Inmiddels zijn er verschillende methoden om schade enigszins te beperken. Zo kun je een warmtebehandeling toepassen, kun je de vitaliteit van bomen versterken door de groeiplaats te verbeteren met compost, of je kunt een behandeling met allicine toepassen.

Sapstroom
Allicine wordt in de boom gebracht door in de boom een gaatje te boren van 3 cm diep en 6 mm breed waarin een canule wordt geplaatst. Door de zuigende kracht van de sapstroom neemt de boom dit middel op. Een behandeling kost zo’n 500 tot 1000 euro per boom, meldt het vakblad. Op basis van meerdere grote projecten is Schouten ervan overtuigd dat die methode werkt.

Toch is nog niet iedereen overtuigd. Een van de critici is Jitze Kopinga, voorheen onderzoeker bij Wageningen University & Research, nu zelfstandig adviseur. Hij monitort sinds 2017 een behandelproject van zieke paardenkastanjes in Sint Annaparochie. De resultaten van zijn bevindingen zijn nu nog niet bekend.

(Bron foto: Pixabay)stippellijn

Nieuwe bomenziekte bedreigt nu eik: Sudden Oak Death

We hadden al de iepziekte en de bloedingziekte bij kastanjes. Recent kregen we daar de essentaksterfte bij …
En nu staat er WEER een nieuwe bomenziekte voor de deur.

In Amerika noemen ze het ‘Sudden Oak Death’, naar het ziektebeeld. Eiken sterven plotseling, compleet af. De boosdoener is een ‘waterschimmel’ die hier van oorsprong helemaal niet voorkomt..

Waterschimmels zijn eigenlijk geen echte schimmels, maar zogenoemde oomyceten. Ze maken wel een soort schimmeldraden, vandaar de naam. Om zich te verspreiden hebben ze op zijn minst een dun waterlaagje nodig. De sporen van deze microben reizen niet door de lucht, zoals de sporen van bijvoorbeeld paddenstoelen dat wel kunnen. Een andere bekende oomyceet is phytophthora infestand, de veroorzaker van de aardappelziekte. De eikenziekte wordt veroorzaakt door een andere phytophthora:

Onderzoeker Boomsluiter denkt dat import van bomen en struiken de belangrijkste route is waarlangs deze ziekte Nederland kan bereiken. Tot nu toe is hij alleen nog in Ede en Arnhem gesignaleerd, waar hij waarschijnlijk via besmette rododendrons terecht was gekomen. Maar voor de zekerheid heeft Boomsluiter ook zijn eigen schoenzolen grondig gereinigd, nadat hij deze zomer een besmet gebied bezocht aan de westkust van Amerika. ‘Je weet immers nooit hoe de sporen hier terecht kunnen komen’, zegt hij.

Omdat de ziekte zich niet via de lucht kan verspreiden is het volgens Boomsluiter belangrijk dat iedere besmetting direct wordt aangepakt. ‘Bij deze ziekteverwekker hebben we in ieder geval nog een kans om hem bij de bron aan te pakken’

Iedereen die een aangedane eik, beuk of rododendron denkt te zien wordt gevraagd dat te melden via de site van Menno Boomsluiter (die de melding vervolgens na een check door kan geven aan de NVWA, die voor uitroeiing moet zorgen).

stippellijn

kappenMeldpunt bomenkap

Steeds meer mensen maken zich zorgen over het bomen (en natuur)beleid in Nederland en het gebrek aan handhaving. Valt u ook iets op?

Meld het hier!
http://www.bomenkapmeldpunt.nl

stippellijn