Actueel

IMG_kopactueelnieuws

stippellijn

Week van de teek

Door het verwachte mooie weer zullen meer mensen het groen in trekken waardoor er meer risico is op een tekenbeet.

Doe dus een tekencheck na een bezoek aan het groen: niet alleen bos, heideterreinen en duinen maar ook parken, speeltuinen en tuinen (!). Tijdens de Week van de Teek vanaf 16 april zal er extra aandacht voor teken en de ziekte van Lyme worden gevraagd.
Zie: https://www.weekvandeteek.nl

Teken op nagel van een duim. Linksboven vrouwtje, daaronder het mannetje, rechtsboven de nimf en daaronder een larfje (Bron: RIVM)

Elk jaar worden 1 miljoen Nederlanders gebeten door een teek. Dat dit kan leiden tot de ziekte van Lyme is bij iedereen bekend, maar nu blijkt dat door een tekenbeet je ook parasieten, virussen en bacteriën kunt binnenkrijgen. Die kunnen leiden tot bijvoorbeeld hersenontsteking en ernstige koorts. Het AMC start met het RIVM een groot landelijk onderzoek naar deze ziekmakers.

Lees hier meer.

stippellijn

De ‘Green Five’

Dinsdagmiddag 13 maart is in het stadhuis van Zoetermeer het boekje de ‘Green Five’ aangeboden aan Robin Paalvast, wethouder van onder andere Groen en Duurzaamheid.

In het boekje, samengesteld en vormgegeven door Hans Steinfort van GROEN! natuurlijk, zijn de vijf grootste, maar ook enkele kleinere groengebieden in en rond Zoetermeer beschreven en voorzien van mooie bijbehorende foto’s.

De benaming De ‘Green Five’ was destijds een idee van Rob Wiewel als tegenhanger van de ‘Big Five’ (de 5 grootste leisuregebieden in Zoetermeer). Het boekje wil mensen stimuleren om deze groene gebieden zelf al wandelend of fietsend te ontdekken en te beleven.

Het boekje is een uitgave van de gemeente Zoetermeer en gratis af te halen in de hal en op het plein ‘Stad en Vrije Tijd’ in het Stadhuis.

 

Benieuwd?  Hier vindt u een doorbladerversie van het boekje.

stippellijn

Nieuwe bomenziekte bedreigt nu eik: Sudden Oak Death

We hadden al de iepziekte en de bloedingziekte bij kastanjes. Recent kregen we daar de essentaksterfte bij …
En nu staat er WEER een nieuwe bomenziekte voor de deur.

In Amerika noemen ze het ‘Sudden Oak Death’, naar het ziektebeeld. Eiken sterven plotseling, compleet af. De boosdoener is een ‘waterschimmel’ die hier van oorsprong helemaal niet voorkomt..

Waterschimmels zijn eigenlijk geen echte schimmels, maar zogenoemde oomyceten. Ze maken wel een soort schimmeldraden, vandaar de naam. Om zich te verspreiden hebben ze op zijn minst een dun waterlaagje nodig. De sporen van deze microben reizen niet door de lucht, zoals de sporen van bijvoorbeeld paddenstoelen dat wel kunnen. Een andere bekende oomyceet is phytophthora infestand, de veroorzaker van de aardappelziekte. De eikenziekte wordt veroorzaakt door een andere phytophthora:

Onderzoeker Boomsluiter denkt dat import van bomen en struiken de belangrijkste route is waarlangs deze ziekte Nederland kan bereiken. Tot nu toe is hij alleen nog in Ede en Arnhem gesignaleerd, waar hij waarschijnlijk via besmette rododendrons terecht was gekomen. Maar voor de zekerheid heeft Boomsluiter ook zijn eigen schoenzolen grondig gereinigd, nadat hij deze zomer een besmet gebied bezocht aan de westkust van Amerika. ‘Je weet immers nooit hoe de sporen hier terecht kunnen komen’, zegt hij.

Omdat de ziekte zich niet via de lucht kan verspreiden is het volgens Boomsluiter belangrijk dat iedere besmetting direct wordt aangepakt. ‘Bij deze ziekteverwekker hebben we in ieder geval nog een kans om hem bij de bron aan te pakken’

Iedereen die een aangedane eik, beuk of rododendron denkt te zien wordt gevraagd dat te melden via de site van Menno Boomsluiter (die de melding vervolgens na een check door kan geven aan de NVWA, die voor uitroeiing moet zorgen).

stippellijn

Nieuwe brochure over integratie bomen in bouwplannen

De Bomenstichting en VHG brengen een brochure uit over de integratie van bomen in bouwplannen. Volgens de brochure ‘Bouwen met Bomen’ is het inpassen van groen voor veel opdrachtgevers in de bouw nog lang niet vanzelfsprekend.

Het gaat de Bomenstichting en VHG, de branchevereniging voor ondernemers in het groen, in het bijzonder om het inpassen van bomen. Volgens de partijen worden bomen in de ontwerpen voor bouwprojecten wel ingetekend, maar is het de vraag of de aangegeven plaats wel geschikt is om de boom tot volle wasdom te laten komen. Bovendien wordt nauwelijks gebruik gemaakt van de mogelijkheden van de al aanwezige bomen op de bouwplaats. Te vaak gaan ontwerpers uit van een blanco situatie, alsof er nooit bomen en struiken hebben gestaan.

Beter leefklimaat
De bijdrage van bomen aan een beter leefklimaat kan volgens de stichting en VHG nóg groter worden als ontwerpers en ruimtelijke planners van meet af aan rekening houden met bomen. Het is een gemiste kans als bestaand groen niet geïntegreerd wordt in een bouwplan. Net geplante bomen hebben jaren nodig om tot volle wasdom te komen. Grote bomen hebben een enorme waarde. Ze bieden verkoeling en helpen daarmee hittestress te voorkomen. Bovendien zuiveren bomen de lucht, dragen bij aan een evenwichtige waterhuishouding, vangen fijn stof af en dienen als windscherm. Bomen leveren zo een bijzonder belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van onze leefomgeving en ons welbevinden, aldus de initiatiefnemers.

Voorbeelden
De brochure beschrijft in het kort hoe bestaande bomen kunnen worden ingepast in ontwerpen, hoe nieuwe bomen een plan kunnen verrijken en hoe oudere, waardevolle bomen kunnen worden behouden door ze te verplaatsen. Op hun nieuwe standplaats kunnen ze opnieuw de omgeving verrijken en hun ‘groene’ bijdragen leveren. In de brochure zijn voorbeelden opgenomen van mogelijkheden om tegen relatief lage kosten een hoogwaardige groene omgeving te creëren of in stand te houden. De schrijvers zijn mensen uit de praktijk. Dat betekent dat de brochure veel herkenbare situaties met oplossingen bevat.

De publicatie is gratis te downloaden op de websites van:

de Bomenstichting en de VHG.

stippellijn

kappenMeldpunt bomenkap

Steeds meer mensen maken zich zorgen over het bomen (en natuur)beleid in Nederland en het gebrek aan handhaving. Valt u ook iets op?

Meld het hier!
http://www.bomenkapmeldpunt.nl

stippellijn