Natuurnieuwsbrieven

Elke maand verschijnt er een nieuwe aflevering met natuurnieuws. U kunt de aangeboden informatie vrij gebruiken, maar wel graag met bronvermelding.

Klik hier voor Natuur Net Nieuws van deze maand.
Hieronder kunt u de 5 voorafgaande maanden nog eens bekijken/lezen.

NNN januari 2018, NNN februari , NNN maart, NNN april, NNN mei, NNN juni

stippellijn

U kunt zich aanmelden voor een gratis abonnement op Natuur Net Nieuws via onderstaand formulier.

stippellijn

Niet meer ontvangen?
Als u de nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, kunt u een mail sturen naar:
info@groen-natuurlijk.nl

stippellijn

Lees hier verder

Opvallende bloemen
De bloemen zijn opvallend, de grootte varieert van 6 tot wel 18 cm in doorsnede. Ze verschijnen na de bladeren. In het begin opgerold onder water, daarna drijvend op het water of iets boven het water uitstekend. De bloemen gaan 2 à 3 uur na zonsopgang stervormig open en sluiten voor zonsondergang. Een bloem is na vijf dagen uitgebloeid. Er zijn vier kelkbladen, van buiten groen, van binnen wit. De vijftien tot vijfentwintig kroonbladen zijn wit en gaan naar binnen toe geleidelijk over in de meeldraden. De bloemen verspreiden een aangename geur. ’s Nachts en bij regen sluiten de bloemen zich ter bescherming van het stuifmeel.

Bolvormige doosvrucht
Na de bloei zakt de sponsachtige rijpe doosvrucht (een groene bolvormige of flesvormige besachtige vrucht met veel zaden) naar de bodem van het water doordat de steel zich oprolt. Daar splijt hij open door zwelling van het slijm, dat de zaden omhult en laat de zaden die zeer kortlevend zijn (korter dan één jaar) vrij. Ze drijven naar de oppervlakte en verspreiden zich. De zaadhuid van ieder zaadje is omgeven door een zaadmantel,daartussen bevindt zich een luchtlaag waardoor ze blijven drijven. Ze worden met het water of door de poten van watervogels meegevoerd. Als de zaadmantel verrot is, zinken de zaden.

Veel vrienden
Witte waterlelie is een plant met veel vrienden: allereerst de kikkers en natuurlijk de Gele plomp, die altijd te vinden is waar de witte waterlelie groeit.

Vissen vinden beschutting onder de bladeren. Kevers die in de avonduren een schuilplaatsje zoeken om de kou van de zomernacht te ontlopen, kruipen in de bloem voordat deze zich sluit. Maar ook andere dieren maken handig gebruik van de grote stevige bladeren.

Tovermiddel voor liefde en rijkdom
De witte waterlelie staat symbool voor volledige reinheid en in veel culturen en religies als symbool voor de schepping. In de Middeleeuwen werd de plant beschouwd als een teken van kuisheid; monniken en nonnen aten dan ook de wortelstok en zaden, omdat gedacht werd dat deze delen van de plant lustremmende stoffen zouden bevatten. Later bleken ze juist een stimulerende werking te hebben. De plant heeft ook een gunstige werking op hart en nieren.

Plukte je in een maannacht de bloem van witte waterlelie dan gold die als een tovermiddel die liefde en rijkdom zou brengen. Witte waterlelie werd echter ook dikwijls met watergeesten of geesten van verdronkenen in verband gebracht. Vroeger werden de planten vaak medicinaal toegepast.

Frederik van Eeden gebruikte de waterlelie als inspiratiebron. Net als een aantal andere kunstenaars, zoals de schilder Claude Monet. Zijn schilderijen van waterlelies en zijn huis met vijvers in Giverny zijn wereldberoemd geworden.

 

Terug naar de natuurnieuwsbrief van juli/augustus