Natuurnieuwsbrieven

Elke maand verschijnt er een nieuwe aflevering met natuurnieuws. U kunt de aangeboden informatie vrij gebruiken, maar wel graag met bronvermelding.

Klik hier voor Natuur Net Nieuws van de maand oktober.
Hieronder kunt u de voorafgaande maanden nog eens bekijken/lezen.

NNN januari, NNN februari, NNN maart, NNN april, NNN mei, NNN juni, NNN juli,
NNN september, NNN oktober

stippellijn

U kunt zich aanmelden voor een gratis abonnement op Natuur Net Nieuws via onderstaand formulier.

stippellijn

Niet meer ontvangen?
Als u de nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, kunt u een mail sturen naar:
info@groen-natuurlijk.nl

stippellijn

Lees hier verder

Een heel tere, maar mooie bewoner van houtsnippers is het hazenpootje (onder midden). Soms lijkt hij op aarde te groeien, maar die blijkt dan altijd rijk aan weinig verteerde houtresten. De smalle capsule-vormige hoed van jonge exemplaren van het hazenpootje is bezet met witte haren. Slechts enkele uren later is de hoed vrijwel kaal, in het midden vlak met een rand die sterk naar boven en naar binnen krult (onder rechts). Als de sporen rijp worden, vervloeien de plaatjes tot een zwarte “inkt”, net als bij andere “inktzwammen”.

De zwamvlok bevindt zich in vochtig dood loofhout, bijvoorbeeld in houtsnippers in plantsoenen, en leeft dus als saprofiet. De hoed splijt vaak vanaf de rand als hij zich uitvouwt. De plaatjes lopen over in de steel, staan dicht opeen, zijn in eerste instantie bleek en ietwat doorschijnend, maar worden al snel grijs, en daarna zwartachtig om vervolgens te vervloeien tot een zwarte, dikvloeibare sporenmassa (de “inkt”)(onder links). In Nederland komen 108 soorten Franjehoeden voor en 28 variëteiten (onder midden en rechts). Franjehoeden leven van dood organisch materiaal en worden gevonden op snipperhopen, composthopen, op dood hout, op mest en op de grond. De meeste soorten zijn fragiel en onopvallend vanwege hun ingetogen kleuren: donkere tot roodbruine, bruine, grijze en bleke kleuren met overgangen. De plaatjes zijn eerst lichtcreme tot grijs, maar worden later onder invloed van de sporenontwikkeling purper- tot roodbruin tot bijna zwart.

In de heemtuin Capelle (Capelle aan den IJssel) zijn in de herfst veel paddenstoelen te zien. Zoveel zelfs dat de Heemtuin een belangrijke plaats is geworden voor mycologen. 
Af en toe worden er nieuwe houtsnippers op de wandelpaden gestrooit, deze houtsnippers van verschillende boomsoorten zijn een ideale voedingsbodem voor de vele paddestoelen die er elk najaar te zien zijn.

Honderden natuurliefhebbers uit binnen- en buitenland bezoeken graag meerdere keren de Heemtuin op zoek naar één van de ruim 90 paddenstoelensoorten die de Heemtuin rijk is. Met name de inktviszwam, die zeldzaam is in ons land komt er rijkelijk voor. De heemtuin is ongeveer een hectare groot en bestaat uit kleine kavels die tussen de sloten liggen. De toegang is gratis en de heemtuin is altijd open.

Adres: ‘s-Gravenweg 327, Capelle aan den IJssel, tegenover kinderboerderij “Klaverweide”.

Terug naar de natuurnieuwsbrief van november