Natuurnieuwsbrieven

Elke maand verschijnt er een nieuwe aflevering met natuurnieuws. U kunt de aangeboden informatie vrij gebruiken, maar wel graag met bronvermelding.

Klik hier voor Natuur Net Nieuws van deze maand.
Hieronder kunt u de 5 voorafgaande maanden nog eens bekijken/lezen.

NNN januari 2018, NNN februari , NNN maart, NNN april, NNN mei.

stippellijn

U kunt zich aanmelden voor een gratis abonnement op Natuur Net Nieuws via onderstaand formulier.

stippellijn

Niet meer ontvangen?
Als u de nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, kunt u een mail sturen naar:
info@groen-natuurlijk.nl

stippellijn

Lees hier verder

In de aardappelgallen ontwikkelt zich een larfje. In de zomer vliegen de volwassen geworden mannelijke en vrouwelijke galwespjes uit. Na de paring kruipen de vrouwtjes in de grond en zetten hun eitjes af op de jonge wortels van zomer- en wintereiken. De insecten die hier uit komen zijn larfjes die gallen maken op deze wortels. In februari kruipen er ongevleugelde vrouwtjes uit de wortelgallen langs de stam van de eik omhoog om in de toppen van de takken veel eitjes te leggen.

Met het afzetten van de eitjes spuit de galwesp gif in de bladknop waardoor het bladweefsel gaat opzwellen en zacht wordt. Uiteindelijk ontstaan de aardappelgallen met meerdere ‘kamers’ voor tot wel dertig larven die nu op diverse plaatsen aan de eiken hangen. In de kraamkamers zijn de larven redelijk veilig, ze kunnen er bovendien twee of drie maanden van eten. De gallen bieden wel bescherming aan de larven, maar die is niet volledig want er blijken zo’n twintig soorten galwespen te zijn die weer parasiteren op de aardappelgalwespen.

Uit één gal komen tegen de zomer uitsluitend óf vrouwtjes óf mannetjes, maar wel met vleugels. De zomergeneratie kan dus paren. Na de paring gaan de vrouwtjes weer ondergronds en maken daar een gal op de wortels van de eik, enzovoort. Omdat het vleugelloze vrouwtje van de galwesp moeilijk naar een andere eik kan, zitten er vaak meerdere aardappelgallen in één boom. Soms lijkt de eik dan wel wat op een appelboom met bijna rijpe vruchten..

Terug naar de natuurnieuwsbrief van juni