Natuurnieuwsbrieven

Elke maand verschijnt er een nieuwe aflevering met natuurnieuws. U kunt de aangeboden informatie vrij gebruiken, maar wel graag met bronvermelding.

Klik hier voor Natuur Net Nieuws van deze maand.

stippellijn

U kunt zich aanmelden voor een gratis abonnement op Natuur Net Nieuws via onderstaand formulier.

stippellijn

Niet meer ontvangen?
Als u de nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, kunt u een mail sturen naar:
info@groen-natuurlijk.nl

stippellijn

 Lees hier verder

Sterk
Herderstasje is een sterk plantje. Het is winterhard en het produceert veel zaad, waarmee het zichzelf snel uitzaait. Het wordt om die reden tot het onkruid gerekend. De bladeren groeien in een rozet. Een bladrozet heeft vaak meerdere stengels, die heel licht behaard zijn. De wortelrozetbladeren zijn sterk ingesneden, de andere bladeren wat minder diep.

Omdat de meeste bladeren in een rozet vlakbij de grond staan, verdraagt het herdertasje begrazing. Het wordt door dieren, zoals paarden, cavia’s en konijnen gegeten. Herderstasje groeit overal waar het zonnig is en bloeit van maart tot december.

Kiemkracht
Het zijn echte pioniersplanten, die verdwijnen zodra de grond in cultuur is gebracht. Wanneer de plant bloeit, groeit de stengel nog gewoon door. De bloemen zijn wit en hebben vier bloemblaadjes. Ze zijn tweeslachtig (zowel mannelijke als vrouwelijk) en groeien in losse, vaak samengestelde trossen. Het plantje heeft een lange penwortel waardoor het weinig gevoelig is voor droogte. Herderstasje wordt maximaal 40 tot 50 cm hoog. Na de bloei ontstaan oliehoudende zaden. Ze zitten in de kleine driehoekige of hartvormige doosjes (de hauwtjes). Ze kunnen vele jaren hun kiemkracht bewaren en wachten een gunstig tijdstip voor kieming af.

Eetbaar
Herderstasje is een plant met eetbare blaadjes, bloemetjes, zaden en wortel. Het was vroeger al een nuttig plantje om het menu aan te vullen. Herderstasje als voedsel gaat tenminste 8000 jaar terug. De zaden werden ook teruggevonden in de maag van de Tollundman, het beroemde veenlijk uit Denemarken, dat dateert uit het begin van onze jaartelling. Herderstasje kan gegeten worden als groente. De gekookte bladeren smaken naar kool, maar ze kunnen ook worden gegeten als kruid in salade of gebruikt worden in soep.

Oud kinderrijmpje: “Lepeldief, lepeldief, heeft zijn vader en moeder niet lief.”

Vogels zijn erg gesteld op het herderstasje. Kanaries kunnen er lang mee bezig zijn. Pluk het herderstasje in de wei, maak er bundels van met touw en hang ze omgekeerd te drogen. Geef ze ook op die manier aan vogels te eten.

Terug naar de natuurnieuwsbrief van december