Varken (Sus scrofa domesticus)

Een wild zwijn ziet er met zijn bruine vacht heel anders uit dan ons boerderijvarken, maar het roze biggetje dat wij kennen is toch echt een nakomeling van het wilde zwijn dat in de bossen leeft. Vroeger hadden mensen een paar varkens voor het opeten van etensrestjes. Ze werden in een varkenshok gehouden. Ze konden naar buiten als ze zin hadden en lekker in de modder rollen. Als ze dik genoeg waren, werden ze geslacht. Nu worden veel varkens gehouden in grote stallen, maar als een varken mocht kiezen dan zou hij toch het liefst, net als vroeger, fijn buiten zijn, een beetje wroeten in de grond en zich vies maken.

varken

Praten
Varkens praten met elkaar door tientallen verschillende knorgeluiden. Deze geluiden hebben elk een eigen betekenis. Hier kun je lezen en horen welke geluiden een varken allemaal kan maken zoals een normale knor, een korte knor, blaffen, een scherpe, luide knor, een lange knor, piepen, gillen of een zachte, langgerekte knor.

Dom of slim?
Varkens zijn slim! De boeren van vroeger en nu, die hun varkens ruimte en rust geven, weten dat allang. Varkens hebben een goed geheugen, vinden het leuk om te spelen en ze houden zelfs hun hok een beetje netjes. En ja… natuurlijk… Ze zijn ook best graag lui, maar dat zijn wij ook vast wel eens.

Wat varkens eten
Maïs, gras, erwten, patat, vla, koek, tarwe. Varkens zijn er dol op. Veel van wat het varken eet zijn de restjes van de industrie die voeding voor mensen maakt. Varkens houden ook heel erg van wei, dat blijft over van de melk waar kaas van wordt gemaakt. Of bierborstel. Een product dat ontstaat bij de productie van bier. En ook van tarwezetmeel houden ze. Dit blijft over bij het maken van meel voor koekjes en brood.

Biggen
De geboorte van biggetjes is misschien wel het allermooiste. Na bijna 4 maanden drachtig te zijn geweest, krijgt de zeug gemiddeld elf biggen. Dit noemen we een ‘worp’ of een ‘toom’ biggen. De biggetjes wegen bij de geboorte ongeveer anderhalve kilo. Ze groeien hard omdat ze volop melk kunnen drinken bij hun moeder. Maar een zeug kan ook wel eens16 of ‘maar’ 8 biggetjes krijgen. Als deze biggen rond dezelfde tijd bij de verschillende moeders worden geboren en ze na 24 uur voldoende biest hebben gehad (de eerste melk) dan kunnen vier van de 16 biggen aan de zeug worden gegeven die maar acht biggen heeft gekregen. Een varken kan 12 biggen laten drinken en zo kunnen alle biggen grootgebracht worden. Het wisselen van de biggetjes gaat meestal goed en de zeug zal die paar nieuwe biggen makkelijk accepteren.

Biertje
Als zeugen een beetje van slag zijn door al die biggen, krijgen ze wel eens een biertje. Zeugen zijn gek op bier, ze slurpen het zo uit het blikje! Bovendien is bier goed voor de melkproductie en de varkens worden er rustig van. Het werkt voor de boer én het varken veel gebruiksvriendelijker dan de injectie die vroeger werd gegeven om de zeug te kalmeren. Verder spelen varkens graag. Daarom geven varkenshouders de varkens ballen om mee te neusballen, kettingen om mee te rammelen en stro om op te kauwen.
Varkens die niet geslacht worden, kunnen tot 12 à 13 jaar oud worden.

Huisdier (of toch maar niet..)
Varkens zijn bijzondere dieren. Ze lijken wel een beetje op mensen. Ze hebben bijna dezelfde spijsverteringsorganen als mensen: zoals een maag, dikke en dunne darm. Ze hebben een vaste plek om te plassen en te poepen, ver weg van de voer- en drinkbak. En daar houden alle varkens in het hok zich netjes aan. Varkens worden ook als huisdier gehouden. Het zijn intelligente, nieuwsgierige dieren. Vooral hangbuikzwijntjes en minivarkens worden binnenshuis gehouden. Maar let op! Minivarkens zijn veel moeilijker te houden dan een hond of een kat! Een minivarken wil niet alleen zijn. Varkens zijn roedeldieren en hebben soortgenootjes nodig. Hoe schattig ze ook lijken als ze nog klein zijn, ze groeien hard en kunnen een gewicht van wel 120 kg. bereiken! Ze groeien tot hun vierde jaar en kunnen ongeveer 15 (of nog ouder!) jaar oud worden.

terug