Actueel

stippellijn

Red de kastanjeboom

Op Park Schakenbosch in Leidschendam moeten voor een bouwplan meer dan 1.000 bomen worden gekapt. Hieronder valt ook een monumentale kastanje. Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg overlegt momenteel met de gemeente om te proberen deze prachtige boom en nog een aantal van de meest waardevolle bomen van de kap te redden.

Voor de kastanje is er nog een extra kans. De Nationale Bomenbank bestaat 50 jaar en gaat daarom 5 bijzondere bomen levenslang adopteren. Daarvoor hebben wij de kastanje genomineerd. Nu gaat het erom dat zoveel mogelijk bomenliefhebbers hun stem op deze boom uitbrengen. Dat kan (tot 30 juni) via de volgende link: https://www.denationalebomentop50.nl/overzicht-van-bomen/61

Dit gaat via bovenstaande link simpel en anoniem. En stuur de link door binnen je eigen netwerk! Hartelijk dank namens flora en fauna in Park Schakenbosch, die zelf helaas nog geen stem hebben.

Sander Wennekers
Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg

stippellijn

Nature on Tour

Pathé, Wereld Natuur Fonds en M&N Media Group slaan de handen ineen en presenteren in april de eerste editie van de Nature on Tour-maand met zes bijzondere, nooit eerder vertoonde natuurfilms. Van Antarctica tot Peru tot de nog onbekende, maar buitengewoon rijke, Nederlandse onderwaternatuur.

Foto: Attila Szilagyi (groep jonge wilde Przewalski-hengsten)

De Nature on Tour-maand gaat op zaterdag 2 april en zondag 3 april van start met de vertoning van de zes nieuwe natuurfilms in 23 Pathé-bioscopen door het hele land. Daarna zijn deze prachtige films nog de hele maand april in de Pathé-bioscopen te zien.

Trailer:  klik hier
Meer info:  klik hier  
Bron:  Wereld Natuur Fonds

stippellijn

Stichting Nationale Park De Hoge Veluwe wil wolf kwijt

De wolf heeft zich inmiddels ook in Het Nationale Park De Hoge Veluwe gevestigd. De wolf die er sinds 2021 loopt, heeft al  tientallen moeflons, edelherten, reeën en wilde zwijnen gedood. 

Het stelt de beheerder voor ernstige dilemma’s betreffende faunabeheer, economische schade en habitat- en soortenbescherming. De stichting pleit voor gecontroleerd beheer van de wolf in heel Nederland en voor het weren van de wolf uit het Nationale Park.

Het Nationale Park De Hoge Veluwe vraagt zich sterk af of de komst van de wolf in een druk bevolkt land als Nederland wenselijk is. Moeflons in het Nationaal Park zijn essentieel voor het open houden van heidevelden en zandverstuivingen. Met de komst van de wolf verdwijnen niet alleen onze moeflons, maar met hen ook vele andere beschermde dier- en plantensoorten.

Het jarenlange consistente beheer van de bossen en grote fauna in De Hoge Veluwe zal met de komst van de wolf teniet worden gedaan. Ook gaat het ten koste van een zorgvuldig opgebouwde wetenschappelijke databank. De stichting wil daarom , dat het Nationaal Park vrij van wolven wordt en blijft. Ook vindt de beheerstichting dat het publiek van completere informatie over de wolf voorzien moet worden dan nu gebeurt. De informatie is vaak eenzijdig ten gunste van de wolf en ten nadele van de biodiversiteit.

Bron: Stichting Nationale Park De Hoge Veluwe, 22/03/2022

stippellijn

kappenMeldpunt bomenkap

Steeds meer mensen maken zich zorgen over het bomen (en natuur)beleid in Nederland en het gebrek aan handhaving. Valt u ook iets op?

Meld het hier!
http://www.bomenkapmeldpunt.nl

stippellijn