Actueel

stippellijn

Natuurorganisaties vrezen voor onrust tijdens broedseizoen

Boswachters vrezen dat de grote drukte in natuurgebieden die door de coronamaatregelen is ontstaan tijdens het broedseizoen voor problemen kan zorgen. Met een gezamenlijke actie vragen boswachters van LandschappenNL, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer bezoekers om rekening te houden met kwetsbare dieren in natuurgebieden.

De coronacrisis zorgt voor een sterke toename aan bezoekers in de natuurgebieden. Hoewel de organisaties de groeiende waardering voor de Nederlandse natuur heel positief vinden, brengt het wel nieuwe uitdagingen met zich mee. Bezoekers van natuurgebieden worden opgeroepen om op de paden te blijven, honden aan de lijn te houden en geen afval achter te laten.

De meeste wandelpaden zijn zo aangelegd dat er voldoende rustgebied overblijft waar wild zich kan terugtrekken en er tegelijkertijd genoeg ruimte overblijft voor wandelaars, fietsers en ruiters. Soms zijn afsluitingen of alternatieve routes noodzakelijk tijdens het broedseizoen. Het broedseizoen duurt van 15 maart tot 15 juli.

bron: Natuurmonumenten

stippellijn

Partij voor de Dieren lanceert website tegen massale bomenkap Leersum

De Partij voor de Dieren en de werkgroep Utrechtse Heuvelrug lanceren een speciale website waarop mensen bezwaar kunnen maken tegen de kap van 313 bomen aan de Broekhuizerlaan. Hiermee reageren ze op het besluit van de gemeente dat alle beuken gekapt mogen worden.

De gemeente gaf op 15 december, na maanden van protest van tegenstanders, de vergunning  af voor de kap van alle beuken aan de Broekhuizerlaan. Volgens de drie  eigenaren zijn de bijna duizend beuken ziek en moeten ze gekapt worden omdat ze voor gevaarlijke situaties op de Broekhuizerlaan zorgen. Tegenstanders van de massale kap menen dat een groot aantal van de oude bomen nog vitaal is.

Zo voerde klimaatclub Urgenda actie tegen de kap en toonde de bevolking zich verdrietig over het mogelijk verdwijnen van de oude beuken en daarmee het aanzicht van, zoals sommigen zeggen, het mooiste laantje van Leersum.
De Partij voor de Dieren en de werkgroep Utrechtse Heuvelrug hopen met de website https://www.reddebroekhuizerlaan.nl  de bomen te kunnen redden. Tot en met 26 januari 2021 kan iedereen daarom bezwaar maken tegen het besluit van de gemeente.

Niet definitief
Dat de gemeente een vergunning heeft afgegeven voor de kap, betekent overigens niet dat het definitief is. De provincie bepaalt uiteindelijk of de bomen echt gekapt mogen worden en daarvoor is een ontheffing van de Wet Natuurbescherming nodig. In eerste instantie staat de kap van 313 beuken gepland. Er komen 412 nieuwe jonge voor terug. Het gaat om de bomen tussen de rotonde bij Leersum en het toegangshek van huis Broekhuizen. Op termijn volgen er nog twee aanvragen. In totaal worden bijna 1000 monumentale bomen gekapt. Bron AD
stippellijn

Raad van State zet streep door snelwegverbreding Amelisweerd

De verbreding van de A12/A27 bij Utrecht (Amelisweerd) is voorlopig van tafel. Het ministerie van Infrastructuur had daar toestemming voor gegeven, maar de Raad van State heeft dat besluit vanmorgen vernietigd. Bomen gered!

Meer info: klik hier

stippellijn

Plant een boom – met Plan Boom

In heel Nederland in vier jaar tijd 10 miljoen bomen planten. Dat is het doel van Plan Boom. Doe je mee? Plan Boom heeft nu een Boompjes voor beginners-pakket ontwikkeld met drie inheemse boompjes. Gemakkelijk online te bestellen en thuis afgeleverd. Je hebt geen groene vingers meer nodig om Nederland groener, mooier en gezonder te maken.

Mede afhankelijk van de ruimte in je tuin, kun je kiezen uit twee pakketten. In elk pakket zit een mispel, een gele Kornoelje en een gewone Vlier. Inheemse soorten die het met hun kleur en vruchten goed doen in iedere (stads)tuin.

Doe mee en klik hier

Voor beginners klik hier

stippellijn

kappenMeldpunt bomenkap

Steeds meer mensen maken zich zorgen over het bomen (en natuur)beleid in Nederland en het gebrek aan handhaving. Valt u ook iets op?

Meld het hier!
http://www.bomenkapmeldpunt.nl

stippellijn