Actueel

stippellijn

De stad als bos

Om de stad leefbaar te houden hebben we veel en grote bomen nodig. Ze verkoelen de omgeving, vangen fijnstof af en slaan CO2 op. Daarnaast geven bomen sfeer en dragen ze bij aan de gezondheid van de mens en de biodiversiteit.

Belangrijk is dat bomen in de stad voldoende WATER hebben. Alleen dan kunnen ze de stad laten functioneren als een bos. De film De stad als bos laat zien wat wij kunnen doen nu we steeds vaker te maken hebben met hittegolven en stortbuien.

Bron: Bomenstichting Amsterdam

stippellijn

Vlaardings stel redt 174 bomen van de zaag

174 bomen tegen de vlakte? Maar wáárom dan? Die vraag stelde de Vlaardingse Janneke van Ruijven zichzelf en daarna aan de gemeente.
Het resultaat: de bomen mogen blijven.

Voorlopig, tenminste. De gemeente gaat alle 174 exemplaren opnieuw inspecteren, omdat zij heeft ingezien dat kappen voor een aantal bomen tóch niet nodig blijkt. Zij geeft aan sommige bomen te kunnen redden door deze bijvoorbeeld intensiever te snoeien.

De mededeling is een overwinning voor Van Ruijven. Zij was het die met gefronste wenkbrauwen bij de gemeente aan de bel trok. ,,Ik las op Facebook dat de gemeente 174 bomen wilde kappen. Veel mensen waren verontwaardigd, maar niemand wist precies hoe het zat. Ik ben gaan zoeken en vond de kaplijst. Daar stond een boom in die ik goed ken: een vleugelnootboom in ‘t Park. Zo’n mooie grote, waarvan ik hoopte dat die behouden kon blijven.” Met haar man, een boomcontroleur, en kinderen is Van Ruijven vervolgens op onderzoek gegaan. ,,We verbaasden ons over de bomen. Sommigen verkeerden écht in goede staat. Waarom moesten ze dan gekapt worden?”

Als stichting Boombehoud Vlaardingen en een ambtenaar tot dezelfde conclusie komen, gaat de Vlaardingse in gesprek met de gemeente. Die hoort haar aan en zet uiteindelijk een streep door de kapvergunning.
Volgens Neill Voorburg (GroenLinks) is het de hoogste tijd dat de gemeente haar groenbeleid onder de loep neemt. Hij vindt dat ze te snel naar de kettingzaag grijpt.

,,Het argument is dan dat een boom over een paar jaar niet goed meer zal zijn en nu alvast omgezaagd wordt. Dat scheelt in de kosten.” Hij vindt het ‘bemoedigend’ dat de bomen – de stad telt er zo’n 28.000 – Vlaardingers zo aan het hart gaan.
,,Wat mij betreft maken we van sommige bomen monumenten. Dat we afspreken die bomen zo lang mogelijk proberen te behouden.”

Bron: AD,  fotograaf: Roel Dijkstra.

stippellijn

kappenMeldpunt bomenkap

Steeds meer mensen maken zich zorgen over het bomen (en natuur)beleid in Nederland en het gebrek aan handhaving. Valt u ook iets op?

Meld het hier!
http://www.bomenkapmeldpunt.nl

stippellijn