Boeken

IMG_boekenkop

In deze rubriek laten wij u kennismaken met interessante natuurboeken. Ook kunt u onderaan deze pagina de laatste acht exemplaren van het kwartaalblad ‘Even bijbomen’ inzien.

Even bijbomen was het kwartaalblad van de Stichting Bomen Over Leven, dat overbodig werd toen besloten werd met de Stichting te stoppen.
Omdat er toch leuke, tijdloze verhalen en weetjes in staan, willen we u die niet onthouden.

stippellijn

De aarde, de hemel en de bomen

Van oudsher vervullen bomen overal ter wereld een functie in het leven van mensen op het gebied van welzijn, zingeving en levensvragen. Hun takken reiken naar de hemel en hun wortels zijn verankerd in de aarde. Ze vormen een stabiele verbinding tussen de hemel en de aarde en ondersteunen onze veel minder stabiele verticale levenswijze op een rustige, gelijkmatige manier.

De eigenschappen van bomen zijn sinds de steentijd niet veranderd, de behoeften en noden van de mensen wel. Maja Kooistra doet al bijna haar hele leven onderzoek naar de eigenschappen van bomen en heilige bomen hebben haar speciale aandacht. Mensen hebben blijkbaar altijd specifieke ervaringen bij dergelijke bomen gehad. Kooistra ging na hoe dergelijke krachtbomen ontstaan. Ze koppelde oude kennis over het gebruik van het landschap aan hedendaagse elementaire fysica.
Dit leidde tot nieuwe inzichten over de functie van boomsoorten en verklaarde veel over het gebruik van voormalige krachtplaatsen, zoals hunebedden en steencirkels, waarvoor tot nu toe geen sluitende verklaring is. In dit boek worden zo’n vijftig voorbeelden gegeven. Ze laten ons zien hoeveel mogelijkheden er zijn om van hun krachten gebruik te maken.
Dit boek met veel foto’s verschijnt naar verwachting in juni 2019.

Auteur: Maja Kooistra
Afm.: 21 x 21 cm, fc
circa 240 pagina’s
ISBN: 978 94 91557 45 3
NUR: 253, 728
Prijs: € 29,50
Te bestellen via: www.A3boeken.nl/webshop

stippellijn

‘Alle ouderen naar buiten’

De jeugd moet meer naar buiten, horen we vaak, maar voor ouderen geldt dat net zo goed! Want natuur heeft een positieve invloed op onze gezondheid en kwaliteit van leven. Buiten zijn vermindert stress, pijn, eetproblemen, depressies en slaapproblemen. Het verbetert je humeur, zelfbeeld en tevredenheid.

Dit boek bevat handvatten voor ouderen, hun verzorgers en vrijwilligers om samen naar buiten te gaan, in beweging te komen en de natuur te beleven, te ontdekken en herinneringen op te halen. Kortom, ontdek de natuur in je buurt en voel je beter!

Jasper de Ruiter is natuurillustrator, daarnaast ontwikkelt hij allerlei producten ter ondersteuning van natuureducatie. Marieke Dijksman is hoofdredacteur van Vogels Junior van Vogelbescherming. Samen schreven ze eerder ‘Alle kinderen naar buiten’. Enkele weken na het verschijnen van dat boek kregen ze al meteen van verschillende zorginstanties de vraag of ze het boek wilden vertalen naar ‘Alle ouderen naar buiten’.

Dat het boek er moest gaan komen, was hen meteen duidelijk na het eerste gesprek met het IVN. Ze zijn dan ook erg blij dat ze een samenwerkingsverband zijn aangegaan met het IVN en zo gebruik konden maken van hun expertise en netwerk.

Uitgever: KNNV Uitgeverij
ISBN: 9789050116701
Pagina’s: 160
Formaat: 19 x 24 cm
Bindwijze: hardcover
Prijs: 24,95 euro
KNNV-leden 10 % korting

stippellijn

Buiten gebeurt het

img_boswachter

Het nieuwe boek van boswachter Arjan Postma heet ‘Buiten gebeurt het’ en is verschenen op 3 november 2016.  De freelance boswachter zet in dit rijk geïllustreerde beleefboek lezers aan om zélf de natuur te ontdekken.

Aan de hand van de vier seizoenen laat hij zien dat onze natuur één grote schatkamer is. De boeken van Arjan Postma worden uitgegeven door uitgeverij Boekerij (www.boekerij.nl)

Auteur Arjan Postma en Koen van Santvoord
Afmetingen 24x249x175 mm
Gewicht 780,00 gram
ISBN10  9022579239
ISBN13  9789022579237

stippellijn

IMG_lente2014      IMG_zomer21014      IMG_herfst2014       IMG_winter2014

IMG_lente2015      IMG_zomer2015      IMG_herfst2015       IMG_winter2015