Boeken

IMG_boekenkop

In deze rubriek laten wij u kennismaken met interessante natuurboeken. Ook kunt u onderaan deze pagina de laatste acht exemplaren van het kwartaalblad ‘Even bijbomen’ inzien.

Even bijbomen was het kwartaalblad van de Stichting Bomen Over Leven, dat overbodig werd toen besloten werd met de Stichting te stoppen.
Omdat er toch leuke, tijdloze verhalen en weetjes in staan, willen we u die niet onthouden.

stippellijn

Bomen: van wortel tot blad

Dit boek presenteert helder en op een allesomvattende manier het belang van bomen voor de mensheid, de gezondheid van de aarde en voor onze toekomst. Met adembenemende fotografie, schitterende illustraties en verhelderende infographics beschrijft expert Paul Smith alle facetten van bomen: van zaden en vormen tot fruit, bloemen en bladeren, van ingewikkelde bast- en bladpatronen tot de structuur van wortels en takken.

Inhoudelijke en toegankelijke teksten introduceren elk onderwerp, gevolgd door een reeks visuele spreads die niet alleen de diverse kleuren en vormen laten zien, maar die ook duidelijk maken waarom bomen zo’n dankbaar onderwerp vormen in kunst, verhalen en architectuur. Ook wordt de cruciale relatie tussen bomen, dieren en de mensheid toegelicht.

Aan de hand van verbazingwekkende wetenswaardigheden en verbluffende fotos en afbeeldingen vertelt Paul Smith in Bomen je werkelijk alles wat je wil weten over deze majestueuze organismes en hoe ze mensen al eeuwenlang inspireren.
Valerie Trouet, auteur van ‘Wat bomen ons vertellen’ 

Paul Smith, 
TERRA 2022, 
320 pagina’s, geïllustreerd, 
29 x 24 cm, hardcover, 
Nederlands (ook in het Engels verkrijgbaar)
ISBN 978 90 8989 908 8 

stippellijn

De wereld is mijn atelier
Kunstenaar op reis

Erik van Ommen is ruim 50 jaar actief als beeldend kunstenaar. In dit boek zien we welke plekken hij in al die jaren bezocht. De reis begint in het zuiden van Afrika en eindigt op Spitsbergen. Het is een verslag vol spectaculaire afbeeldingen, waaruit een grote liefde voor de natuur spreekt. Erik vertelt over zijn belevenissen en over zijn werkwijze. De nadruk ligt op zijn schilderijen, prenten en tekeningen. 

Hij heeft een passie voor vogels en die staan dan ook centraal. Maar ook van andere dieren en landschappen maakte hij prachtige kunstwerken. De lezer kan vanuit zijn ‘luie’ stoel mee op wereldreis. Dit boek is niet alleen een ode aan de kunst en de natuur, maar ook een magistraal overzichtswerk van een van onze belangrijkste vogelschilders. 

Auteur: Erik van Ommen
Hardcover
Prijs: € 34,95
2022, ISBN: 9789050119016
knnvuitgeverij.nl

stippellijn

In schoonheid vergaan
Doodse observaties in woord en beeld

Het begon met de fotos die natuurfotograaf Martijn Nugteren maakte van het verenkleed van dode vogels. Ondanks dat uit de lijnen en kleurvlakken het leven was verdwenen, diende zich in de details een nieuwe schoonheid aan. Daarover pratend met schrijver-publicist Wim Huijser verbreedde het onderwerp zich tot het close in beeld brengen van vergankelijkheid.

Het vergaan van stammen, basten, vachten en bladeren. Maar ook het verdampen van plassen, het verstuiven van zand en het bevriezen van kadavers. Stuk voor stuk thema’s die aanleiding geven tot beschouwingen over dood en vergaan van de natuur.
Met prachtige foto’s van natuurfotograaf Martijn Nugteren

In schoonheid vergaan (Hardcover) 
Prijs: € 29,95
2022  – ISBN: 9789050118675
Meer info: klik hier

stippellijn

Een wonderprachtig dier

Een rijk geïllustreerde dichtbundel met een bloemlezing van 366 dierengedichten. Voor iedere dag van het jaar een prachtig gedicht, zelfs voor schrikkeldag! De gedichten zijn geschreven door allerlei dichters, van Jaap Robben tot Herman Gorter en van Edward van de Vendel tot Harriet Laurey.

De adembenemende illustraties van Britta Teckentrup nemen de lezer mee op een reis langs het dierenrijk. Van dolfijnen en walvissen in de diepblauwe zee en olifanten en giraffes op de uitgestrekte savanne, via pinguïnkolonies op de Zuidpool naar apen en tijgers in warme, tropische wouden. Maar ook lammetjes, honden en kikkers worden niet vergeten. Een boek om keer op keer weer te ontdekken hoe leuk en mooi poëzie kan zijn. Een deel van de opbrengst schenkt Uitgeverij Ploegsma aan het Wereld Natuur Fonds.

Bindwijze : Hardcover
Afm.: 28,1 x 25,1 x 3,1 cm
Aantal pagina’s : 336 
Leeftijd: 8 – 100 jaar
Met illustraties
Prijs: € 39,99

stippellijn

Retour Walhalla

Zwarte kraaien, die niet alleen heel slim zijn, maar ook in een wereld leven die wat betreft emoties nauwelijks verschillend is van onze mensenwereld, staan ook in onze,  moderne tijd’ niet best bekend. Maar wat blijft er feitelijk over van al die vooroordelen, bakerpraatjes en oude Middeleeuwse sagen als er eens echt serieus onderzoek wordt gedaan naar deze vogels?

Dat deed de auteur van  ‘Retour Walhalla’ : Arie Pieters uit de Hoeksche Waard. Acht jaar geleden begon hij met dagelijkse bezoeken aan een  ‘oude bekende’ : Een zwarte kraai die hij als jonge vogel in de zomer van 2006 had leren kennen. Maar de dagelijkse avonturen beginnen in de loop van 2014, als de jonge vogel van toen inmiddels een wederhelft heeft gevonden én een eigen territorium. In dit zevende boek over dit dynamische duo wordt er d.m.v. korte verhalen teruggekeken op de periode 2019-2021 en worden de belangrijkste conclusies, feiten en wetenswaardigheden, die de afgelopen acht jaar hebben opgeleverd, samengebracht. 

Prijs: €16,25 
Aantal paginas: 189. 
ISBN: 9789403642130 
Meer dan 70 foto’s. 
Verkrijgbaar via: https://home.mijnbestseller.nl en verder alle fysieke boekwinkels met en zonder webshop in NL. 

Meer info: klik hier

stippellijn

In een groen knollenland

De veelbekroonde schrijfster Bibi Dumon Tak heeft op basis van haar eigen ervaringen en grondig onderzoek een schotschrift tegen de jacht geschreven met de titel  ‘In een groen knollenland’. 

Dumon Tak verbaast zich in het boek over de gesloten jagerswereld die haar eigen regels lijkt te schrijven en via intensieve lobby wetgeving naar haar hand zet en grote aantallen onschadelijke en weerloze dieren naar de eeuwige jachtvelden helpt. Het boek is te koop bij de lokale boekhandel.

ISBN : 9789044545982 
Uitvoering : Paperback 
Aantal pagina’s : 184 

stippellijn

Het pad van de boswachter

Inspirerende gesprekken met boswachters en 24 wandelroutes verspreid over Nederland. Over boswachters bestaat de misvatting dat ze de hele dag rondstruinen in de natuur. Veel Nederlanders zouden daarom graag hun  ‘gewone’ kantoorbaan inruilen voor het ultieme buitenberoep. Natuurlijk ligt de werkelijkheid genuanceerder. Boswachters hebben ook gewoon een baan met vergaderingen en papierwerk. En vanzelfsprekend heb je er een passende opleiding en ervaring voor nodig.

Ook Wim Huijser droomde er in zijn jeugd van om boswachter te worden. Het leven bracht hem echter op een ander spoor. De afgelopen jaren ging hij in heel Nederland op pad met tientallen boswachters. Onderweg sprak hij met hen over het natuurgebied waarin ze werkzaam zijn, hun favoriete flora en fauna en de realiteit van een droombaan. Mede door corona hebben veel meer mensen de natuur ontdekt. 

Er is er meer vraag naar toezicht en handhaving en er is meer bureaucratie. Ook stelt klimaatverandering en verdroging de boswachter voor grote uitdagingen. Dat alles vergt veel kennis, ervaring en betrokkenheid. Om de natuurgebieden in Nederland in stand te houden zijn dan ook veel meer gedreven – goed opgeleide – boswachters nodig. Dat zijn kort samengevat de conclusies die Wim Huijser trekt na een dertigtal boeiende gesprekken met boswachters. 

Titel:                 Het Pad van de boswachter – wandelgesprekken over een droombaan 
Auteur:           Wim Huijser 
Uitgever:        KNNV Uitgeverij 
Uitvoering:    Paperback, 224 pag. (15 x 23 cm) 
ISBN:               9789050118477 
Prijs:                € 24,95        

stippellijn

De ANWB Roofvogelgids van Europa

De ANWB Roofvogelgids van Europa beschrijft zeer uitvoerig 39 soorten, compleet met hun specifieke kenmerken, habitat, jachtmethoden, voortplanting en populaties. 

Met meer dan 300 foto’s, illustraties inclusief vliegbeelden, en verspreidingskaarten wordt het herkennen en waarnemen van deze majestueuze vogels heel eenvoudig.

Auteur(s): Daniel Schmidt, Theodor Mebs, Winfried Nachtigall
ISBN: 9789021585703
Uitvoering: Paperback
Aantal pagina’s: 248

stippellijn

Kerken van goud, dominees van hout

Over de verwording van de Nederlandse natuurbescherming

‘Kerken van goud, dominees van hout’ is het nieuwste boek van Rob Bijlsma.
De natuur in Nederland heeft zich op achterbakse wijze ontwikkeld tot verkeerde natuur. Overheid, natuurorganisaties, fotografen, hondenbezitters: Bijlsma spaart niemand in zijn
‘natuurpamflet’.

Een boek over de teloorgang van de Nederlandse natuurbescherming; hoe ‘natuurbeheerders’ al boskappend de bestaande natuur vernielen. Als schrijnend voorbeeld staat op de achterkant van zijn boek een foto van het door Staatsbosbeheer kaalgekapte Akingerzand. Dat bos moest volgens het beheerplan heide worden.

Auteur: Rob Bijlsma
Uitgave: Atlas Contact 2021
Aantal pagina’s: 352, 15 x 23 cm
ISBN: 978 90 450 4463 7
Prijs: € 24,99

stippellijn

 Baardmannetje en boterkontje  –  De vogel en zijn naam

Heet de fuut fuut omdat ie ‘fuut’ roept? Houdt de ijsvogel van ijs en kan de putter putten? Dit soort vragen houdt vogelliefhebbers en taalliefhebbers bezig. 

In dit boek verklaart Toine Andernach in informatieve en soms hilarische verhalen de herkomst van raadselachtige vogelnamen voor vogel- en taalliefhebbers en verweeft die met zijn persoonlijke ervaringen. De verhalen zijn voorzien van prachtige 18de en 19de-eeuwse prenten en bijzondere foto’s. Toine Andernach is een enthousiaste vogelaar met passie voor taal (of een taalkundige met passie voor vogels). 

Hardcover 1e druk
Afmeting: 23,7 x 17,9 x 1,7 cm
Inhoud: 126 pagina’s met illustraties
Auteur: Toine Andernach
Uitgeverij: Noordboek
Prijs: € 17,50

stippellijn

De hondsrug Landschap van eeuwen

Lees het verhaal over de geologie van het Hondsruggebied, zo uniek dat het tot nu toe het enige UNESCO Global Geopark van Nederland is. Het boek brengt de fascinerende prehistorie van de Hondsrug in beeld. Het is een van de oudst bewoonde plekken van Nederland. 

Er leefden neanderthaler-jagers toen de laatste ijstijd nog moest beginnen. Bijna alle hunebedden vind je in het Hondsruggebied. Het boek vertelt de geschiedenis van dorpen die teruggaat tot diep in de middeleeuwen. Het laatste dorp op de Hondsrug had de tijd meteen al zo mee dat Groningen kon uitgroeien tot dé stad van het Noorden.
Op elke pagina staan prachtige foto’s en ander uniek beeldmateriaal. Het boek telt 352 pagina’s, heeft een formaat van 26 x 26 cm en kost € 27,50 (Let op: de verzendkosten voor dit boek bedragen € 7,25) Het is een prachtig boek om open neer te leggen of om cadeau te geven. 

ISBN: 9789083028415
Aantal pagina’s 352 
Formaat:  26 x 26 cm.
Soort uitgave: Hardcover

Verkrijgbaar via de webwinkel van Het Drentse Landschap, bij het Hunebedcentrum en diverse Drentse en Groningse boekhandels.

stippellijn

Wat bomen ons vertellen

In dit meeslepende boek neemt topwetenschapper Valerie Trouet je mee op een reis rond de aarde, van haar lab in Arizona tot afgelegen dorpen in Afrika en radioactieve bossen in Rusland.

 Als je wilt weten hoe oud een boom is, moet je zijn ringen tellen. Maar die jaarringen kunnen je veel meer vertellen dan dat. Prof. dr. Valerie Trouet bestudeert al meer dan twintig jaar de klimaatverandering aan de hand van jaarringen van bomen. Wereldwijd wordt ze erkend als een van de topexperts op het vlak van dendrochronologie. 

Schrijfster: Valerie Trouet (België)
Soort boek: geschiedenisboek, natuurboek
Uitgever: Lannoo
Omvang: 288 pagina’s
Uitgave: Paperback

stippellijn

Waarom heeft een vogel geen tanden?

Monica Wesseling geeft antwoord op al je vragen in dit geweldige vogelboek voor natuurliefhebbers. ‘Heeft een vogel nooit hoogtevrees?’, ‘Lusten ijsberen ook pinguïns?’ en ‘Hoe komen zeevogels aan drinkwater?’ Op zulke vragen wil je toch niets liever dan het antwoord weten!?

Na Van hommel tot hooiwagen en Vogel ’t uit  beantwoordt Monica Wesseling nu meer dan 100 bizarre maar wetenswaardige vogelvragen. Met de bevlogenheid en humor waar ze inmiddels om bekend staat, vertelt ze originele verhalen over de wonderen van de vogelwereld. Een heerlijk boek voor iedereen die nieuwsgierig is naar de natuur, dieren en vogels in het bijzonder.
Het is een boek voor volwassenen en kinderen vanaf ± 14 jaar.

ISBN 9789024588817 | Verschenen 20-03-2020 | Uitgegeven bij Luitingh-Sijthoff B.V., Uitgeverij in het genre Vogels | Uitvoering Paperback | Auteur(s) Monica Wesseling | 1 e druk

stippellijn

De aarde, de hemel en de bomen

Van oudsher vervullen bomen overal ter wereld een functie in het leven van mensen op het gebied van welzijn, zingeving en levensvragen. Hun takken reiken naar de hemel en hun wortels zijn verankerd in de aarde. Ze vormen een stabiele verbinding tussen de hemel en de aarde en ondersteunen onze veel minder stabiele verticale levenswijze op een rustige, gelijkmatige manier.

De eigenschappen van bomen zijn sinds de steentijd niet veranderd, de behoeften en noden van de mensen wel. Maja Kooistra doet al bijna haar hele leven onderzoek naar de eigenschappen van bomen en heilige bomen hebben haar speciale aandacht. Mensen hebben blijkbaar altijd specifieke ervaringen bij dergelijke bomen gehad. Kooistra ging na hoe dergelijke krachtbomen ontstaan. Ze koppelde oude kennis over het gebruik van het landschap aan hedendaagse elementaire fysica.
Dit leidde tot nieuwe inzichten over de functie van boomsoorten en verklaarde veel over het gebruik van voormalige krachtplaatsen, zoals hunebedden en steencirkels, waarvoor tot nu toe geen sluitende verklaring is. In dit boek worden zo’n vijftig voorbeelden gegeven. Ze laten ons zien hoeveel mogelijkheden er zijn om van hun krachten gebruik te maken.
Dit boek met veel foto’s verschijnt naar verwachting in juni 2019.

Auteur: Maja Kooistra
Afm.: 21 x 21 cm, fc
circa 240 pagina’s
ISBN: 978 94 91557 45 3
NUR: 253, 728
Prijs: € 29,50
Te bestellen via: www.A3boeken.nl/webshop

stippellijn

IMG_lente2014      IMG_zomer21014      IMG_herfst2014       IMG_winter2014

IMG_lente2015      IMG_zomer2015      IMG_herfst2015       IMG_winter2015