Boeken

IMG_boekenkop

In deze rubriek laten wij u kennismaken met interessante natuurboeken. Ook kunt u onderaan deze pagina de laatste acht exemplaren van het kwartaalblad ‘Even bijbomen’ inzien.

Even bijbomen was het kwartaalblad van de Stichting Bomen Over Leven, dat overbodig werd toen besloten werd met de Stichting te stoppen.
Omdat er toch leuke, tijdloze verhalen en weetjes in staan, willen we u die niet onthouden.

stippellijn

Kerken van goud, dominees van hout

Over de verwording van de Nederlandse natuurbescherming

‘Kerken van goud, dominees van hout’ is het nieuwste boek van Rob Bijlsma.
De natuur in Nederland heeft zich op achterbakse wijze ontwikkeld tot verkeerde natuur. Overheid, natuurorganisaties, fotografen, hondenbezitters: Bijlsma spaart niemand in zijn
‘natuurpamflet’.

Een boek over de teloorgang van de Nederlandse natuurbescherming; hoe ‘natuurbeheerders’ al boskappend de bestaande natuur vernielen. Als schrijnend voorbeeld staat op de achterkant van zijn boek een foto van het door Staatsbosbeheer kaalgekapte Akingerzand. Dat bos moest volgens het beheerplan heide worden.

Auteur: Rob Bijlsma
Uitgave: Atlas Contact 2021
Aantal pagina’s: 352, 15 x 23 cm
ISBN: 978 90 450 4463 7
Prijs: € 24,99

stippellijn

Bomen en struiken van hier, we verrijken ons landschap

 

 

Inzien: kijk hier

Henny Ketelaar

stippellijn

Baardmannetje en boterkontje  –  De vogel en zijn naam

Heet de fuut fuut omdat ie ‘fuut’ roept? Houdt de ijsvogel van ijs en kan de putter putten? Dit soort vragen houdt vogelliefhebbers en taalliefhebbers bezig. 

In dit boek verklaart Toine Andernach in informatieve en soms hilarische verhalen de herkomst van raadselachtige vogelnamen voor vogel- en taalliefhebbers en verweeft die met zijn persoonlijke ervaringen. De verhalen zijn voorzien van prachtige 18de en 19de-eeuwse prenten en bijzondere foto’s. Toine Andernach is een enthousiaste vogelaar met passie voor taal (of een taalkundige met passie voor vogels). 

Hardcover 1e druk
Afmeting: 23,7 x 17,9 x 1,7 cm
Inhoud: 126 pagina’s met illustraties
Auteur: Toine Andernach
Uitgeverij: Noordboek
Prijs: € 17,50

stippellijn

Maak je eigen jungle – meer dierenleven in je tuin

Weg met die stenen woestijnen met slechts een paar potten uitheemse planten er in!  Je kunt enorm genieten van een tuin die insecten, amfibieën, vogels en zelfs zoogdieren aantrekt. Maar hoe begin je met zo’n natuurvriendelijke leefomgeving?

 Daar geeft dit zeer populair geschreven en vormgegeven boek een prima antwoord op.  
Het boek maakt je enthousiast over het ontwikkelen van een eigen natuurlijke tuin, 
door veel uit te leggen over het ontwerp daarvan, de verbetermogelijkheden van bestaande tuinen, het planten- en dierenleven in de tuin, de bijzonderheden en klussen in de tuin door de seizoenen heen, en wat er ‘s nachts in jouw tuin te beleven is. 
Bij elk hoofdstuk zit een actieplan, waarmee je aan de slag kunt om jouw tuin levendiger 
te maken. Een heerlijk boek, dat hopelijk veel mensen inspireert om aan de slag te gaan 
met het creëren van hun eigen mini-jungle. 

Paperback
Afm.: 21,7 x 17,9 x 1,9 cm
192 pagina’s
Auteur: Katja Staring
Illustrator: Kim Veenman
UitgeverKnnv Uitgeverij

stippellijn

De hondsrug Landschap van eeuwen

Lees het verhaal over de geologie van het Hondsruggebied, zo uniek dat het tot nu toe het enige UNESCO Global Geopark van Nederland is. Het boek brengt de fascinerende prehistorie van de Hondsrug in beeld. Het is een van de oudst bewoonde plekken van Nederland. 

Er leefden neanderthaler-jagers toen de laatste ijstijd nog moest beginnen. Bijna alle hunebedden vind je in het Hondsruggebied. Het boek vertelt de geschiedenis van dorpen die teruggaat tot diep in de middeleeuwen. Het laatste dorp op de Hondsrug had de tijd meteen al zo mee dat Groningen kon uitgroeien tot dé stad van het Noorden.
Op elke pagina staan prachtige foto’s en ander uniek beeldmateriaal. Het boek telt 352 pagina’s, heeft een formaat van 26 x 26 cm en kost € 27,50 (Let op: de verzendkosten voor dit boek bedragen € 7,25) Het is een prachtig boek om open neer te leggen of om cadeau te geven. 

ISBN: 9789083028415
Aantal pagina’s 352 
Formaat:  26 x 26 cm.
Soort uitgave: Hardcover

Verkrijgbaar via de webwinkel van Het Drentse Landschap, bij het Hunebedcentrum en diverse Drentse en Groningse boekhandels.

stippellijn

Wat bomen ons vertellen

In dit meeslepende boek neemt topwetenschapper Valerie Trouet je mee op een reis rond de aarde, van haar lab in Arizona tot afgelegen dorpen in Afrika en radioactieve bossen in Rusland.

 Als je wilt weten hoe oud een boom is, moet je zijn ringen tellen. Maar die jaarringen kunnen je veel meer vertellen dan dat. Prof. dr. Valerie Trouet bestudeert al meer dan twintig jaar de klimaatverandering aan de hand van jaarringen van bomen. Wereldwijd wordt ze erkend als een van de topexperts op het vlak van dendrochronologie. 

Schrijfster: Valerie Trouet (België)
Soort boek: geschiedenisboek, natuurboek
Uitgever: Lannoo
Omvang: 288 pagina’s
Uitgave: Paperback
stippellijn

 

Basisgids Bomen en struiken, bloemen, vruchten en zaden

Unieke fotogids verschenen: 
bomen en struiken herkennen aan de hand van bloemen, vruchten en zaden.

Veel boeken over bomen en struiken zetten in op de herkenning aan de hand van bladeren, bladknoppen, schorsstructuur en boomvorm. Informatie over bloemen en zeker vruchten en zaden is er veel minder. Dit boek laat juist veel details in de bloei-, vrucht- en zaadfase zien; helder in tekst en foto vastgelegd.

Bij de meeste bomen zijn de bloemen klein en groenachtig van kleur en daardoor onopvallend. Struiken daartegen hebben vaak grote en kleurige bloemen. In de lente overheersen ze soms het landschap. Meidoorn en Vogelkers zijn daar mooie voorbeelden van. Het is niet moeilijk om deze geslachten te herkennen maar beide kennen meerdere soorten binnen hun geslacht en dan wordt het lastiger. Deze Basisgids biedt uitkomst bij de herkenning van deze soorten.

Arie van den Bremer is al van jongs af aan gefascineerd door planten. Hij weet uit ervaring dat determineren met een traditionele flora vaak lastig is. Daarom besloot hij zich toe te leggen op het fotograferen van planten en het vastleggen van basiskenmerken. Hij schreef eerder diverse andere basisgidsen voor de KNNV Uitgeverij.

Titel: Basisgids Bomen en struiken
Auteur: Arie van den Bremer
Uitgever: KNNV Uitgeverij
Uitvoering: 16,5 x 24 cm, 176 p, paperback, full colour
ISBN: 9789050117302
Prijs: € 22,95

Verkrijgbaar in de boekhandel of klik hier     

stippellijn

Waarom heeft een vogel geen tanden?

Monica Wesseling geeft antwoord op al je vragen in dit geweldige vogelboek voor natuurliefhebbers. ‘Heeft een vogel nooit hoogtevrees?’, ‘Lusten ijsberen ook pinguïns?’ en ‘Hoe komen zeevogels aan drinkwater?’ Op zulke vragen wil je toch niets liever dan het antwoord weten!?

Na Van hommel tot hooiwagen en Vogel ’t uit  beantwoordt Monica Wesseling nu meer dan 100 bizarre maar wetenswaardige vogelvragen. Met de bevlogenheid en humor waar ze inmiddels om bekend staat, vertelt ze originele verhalen over de wonderen van de vogelwereld. Een heerlijk boek voor iedereen die nieuwsgierig is naar de natuur, dieren en vogels in het bijzonder.
Het is een boek voor volwassenen en kinderen vanaf ± 14 jaar.

ISBN 9789024588817 | Verschenen 20-03-2020 | Uitgegeven bij Luitingh-Sijthoff B.V., Uitgeverij in het genre Vogels | Uitvoering Paperback | Auteur(s) Monica Wesseling | 1 e druk

stippellijn

Drie boeken van Arie Pieters

stippellijn

In de schaduw van kampioenen

U reist terug in de tijd en kijkt hoe ondermeer onze grootouders en overgrootouders omgingen met imposante oude bomen, die wij nu het stempel ‘monumentaal’ zouden geven.

U ziet niet alleen unieke, oude bomen in Nederland voorbijkomen, maar ook in Engeland, Duitsland en België. Het boek bevat zo’n 70, soms unieke historische foto’s van echte ‘kampioen’ bomen.

Meer info: klik hier

stippellijn

Tussen ‘Olmen en knotten’

In dit boek worden unieke oude, monumentale bomen in de Hoeksche Waard beschreven.

Daarnaast komt de ‘groene’ geschiedenis van de streek aan bod. Het boek bevat zo’n 70 foto’s. Een deel van deze foto’s laat de Hoeksche Waard zien tussen ± 1900 en 1940.

Meer info: klik hier

stippellijn

A life in black and white

Met vogels heeft Arie Pieters altijd een speciale band gehad. In dit boek volgt hij een kraai en later ook de familie van die kraai.

Het volgen van de ‘hoofdpersoon’ van dit boek zag hij als een unieke ‘ontdekkingsreis’ én een kans om een band op te bouwen met een vogelsoort, die inmiddels door de wetenschap beschouwd wordt als één van de intelligentste op aarde.

Meer info: klik hier

stippellijn

De aarde, de hemel en de bomen

Van oudsher vervullen bomen overal ter wereld een functie in het leven van mensen op het gebied van welzijn, zingeving en levensvragen. Hun takken reiken naar de hemel en hun wortels zijn verankerd in de aarde. Ze vormen een stabiele verbinding tussen de hemel en de aarde en ondersteunen onze veel minder stabiele verticale levenswijze op een rustige, gelijkmatige manier.

De eigenschappen van bomen zijn sinds de steentijd niet veranderd, de behoeften en noden van de mensen wel. Maja Kooistra doet al bijna haar hele leven onderzoek naar de eigenschappen van bomen en heilige bomen hebben haar speciale aandacht. Mensen hebben blijkbaar altijd specifieke ervaringen bij dergelijke bomen gehad. Kooistra ging na hoe dergelijke krachtbomen ontstaan. Ze koppelde oude kennis over het gebruik van het landschap aan hedendaagse elementaire fysica.
Dit leidde tot nieuwe inzichten over de functie van boomsoorten en verklaarde veel over het gebruik van voormalige krachtplaatsen, zoals hunebedden en steencirkels, waarvoor tot nu toe geen sluitende verklaring is. In dit boek worden zo’n vijftig voorbeelden gegeven. Ze laten ons zien hoeveel mogelijkheden er zijn om van hun krachten gebruik te maken.
Dit boek met veel foto’s verschijnt naar verwachting in juni 2019.

Auteur: Maja Kooistra
Afm.: 21 x 21 cm, fc
circa 240 pagina’s
ISBN: 978 94 91557 45 3
NUR: 253, 728
Prijs: € 29,50
Te bestellen via: www.A3boeken.nl/webshop

stippellijn

‘Alle ouderen naar buiten’

De jeugd moet meer naar buiten, horen we vaak, maar voor ouderen geldt dat net zo goed! Want natuur heeft een positieve invloed op onze gezondheid en kwaliteit van leven. Buiten zijn vermindert stress, pijn, eetproblemen, depressies en slaapproblemen. Het verbetert je humeur, zelfbeeld en tevredenheid.

Dit boek bevat handvatten voor ouderen, hun verzorgers en vrijwilligers om samen naar buiten te gaan, in beweging te komen en de natuur te beleven, te ontdekken en herinneringen op te halen. Kortom, ontdek de natuur in je buurt en voel je beter!

Jasper de Ruiter is natuurillustrator, daarnaast ontwikkelt hij allerlei producten ter ondersteuning van natuureducatie. Marieke Dijksman is hoofdredacteur van Vogels Junior van Vogelbescherming. Samen schreven ze eerder ‘Alle kinderen naar buiten’. Enkele weken na het verschijnen van dat boek kregen ze al meteen van verschillende zorginstanties de vraag of ze het boek wilden vertalen naar ‘Alle ouderen naar buiten’.

Dat het boek er moest gaan komen, was hen meteen duidelijk na het eerste gesprek met het IVN. Ze zijn dan ook erg blij dat ze een samenwerkingsverband zijn aangegaan met het IVN en zo gebruik konden maken van hun expertise en netwerk.

Uitgever: KNNV Uitgeverij
ISBN: 9789050116701
Pagina’s: 160
Formaat: 19 x 24 cm
Bindwijze: hardcover
Prijs: 24,95 euro
KNNV-leden 10 % korting

stippellijn

Buiten gebeurt het

img_boswachter

Het nieuwe boek van boswachter Arjan Postma heet ‘Buiten gebeurt het’ en is verschenen op 3 november 2016.  De freelance boswachter zet in dit rijk geïllustreerde beleefboek lezers aan om zélf de natuur te ontdekken.

Aan de hand van de vier seizoenen laat hij zien dat onze natuur één grote schatkamer is. De boeken van Arjan Postma worden uitgegeven door uitgeverij Boekerij (www.boekerij.nl)

Auteur Arjan Postma en Koen van Santvoord
Afmetingen 24x249x175 mm
Gewicht 780,00 gram
ISBN10  9022579239
ISBN13  9789022579237

stippellijn

IMG_lente2014      IMG_zomer21014      IMG_herfst2014       IMG_winter2014

IMG_lente2015      IMG_zomer2015      IMG_herfst2015       IMG_winter2015