Boeken

IMG_boekenkop

In deze rubriek laten wij u kennismaken met interessante natuurboeken. Ook kunt u onderaan deze pagina de laatste acht exemplaren van het kwartaalblad ‘Even bijbomen’ inzien.

Even bijbomen was het kwartaalblad van de Stichting Bomen Over Leven, dat overbodig werd toen besloten werd met de Stichting te stoppen.
Omdat er toch leuke, tijdloze verhalen en weetjes in staan, willen we u die niet onthouden.

stippellijn

Basisgids Bomen en struiken
bloemen, vruchten en zaden

Unieke fotogids verschenen: 
bomen en struiken herkennen aan de hand van bloemen, vruchten en zaden.

Veel boeken over bomen en struiken zetten in op de herkenning aan de hand van bladeren, bladknoppen, schorsstructuur en boomvorm. Informatie over bloemen en zeker vruchten en zaden is er veel minder. Dit boek laat juist veel details in de bloei-, vrucht- en zaadfase zien; helder in tekst en foto vastgelegd.

Bij de meeste bomen zijn de bloemen klein en groenachtig van kleur en daardoor onopvallend. Struiken daartegen hebben vaak grote en kleurige bloemen. In de lente overheersen ze soms het landschap. Meidoorn en Vogelkers zijn daar mooie voorbeelden van. Het is niet moeilijk om deze geslachten te herkennen maar beide kennen meerdere soorten binnen hun geslacht en dan wordt het lastiger. Deze Basisgids biedt uitkomst bij de herkenning van deze soorten.

Arie van den Bremer is al van jongs af aan gefascineerd door planten. Hij weet uit ervaring dat determineren met een traditionele flora vaak lastig is. Daarom besloot hij zich toe te leggen op het fotograferen van planten en het vastleggen van basiskenmerken. Hij schreef eerder diverse andere basisgidsen voor de KNNV Uitgeverij.

Titel: Basisgids Bomen en struiken
Auteur: Arie van den Bremer
Uitgever: KNNV Uitgeverij
Uitvoering: 16,5 x 24 cm, 176 p, paperback, full colour
ISBN: 9789050117302
Prijs: € 22,95

Verkrijgbaar in de boekhandel of klik hier     

stippellijn

Waarom heeft een vogel geen tanden?

Monica Wesseling geeft antwoord op al je vragen in dit geweldige vogelboek voor natuurliefhebbers. ‘Heeft een vogel nooit hoogtevrees?’, ‘Lusten ijsberen ook pinguïns?’ en ‘Hoe komen zeevogels aan drinkwater?’ Op zulke vragen wil je toch niets liever dan het antwoord weten!?

Na Van hommel tot hooiwagen en Vogel ’t uit  beantwoordt Monica Wesseling nu meer dan 100 bizarre maar wetenswaardige vogelvragen. Met de bevlogenheid en humor waar ze inmiddels om bekend staat, vertelt ze originele verhalen over de wonderen van de vogelwereld. Een heerlijk boek voor iedereen die nieuwsgierig is naar de natuur, dieren en vogels in het bijzonder.
Het is een boek voor volwassenen en kinderen vanaf ± 14 jaar.

ISBN 9789024588817 | Verschenen 20-03-2020 | Uitgegeven bij Luitingh-Sijthoff B.V., Uitgeverij in het genre Vogels | Uitvoering Paperback | Auteur(s) Monica Wesseling | 1 e druk

stippellijn

Drie boeken van Arie Pieters

stippellijn

In de schaduw van kampioenen

U reist terug in de tijd en kijkt hoe ondermeer onze grootouders en overgrootouders omgingen met imposante oude bomen, die wij nu het stempel ‘monumentaal’ zouden geven.

U ziet niet alleen unieke, oude bomen in Nederland voorbijkomen, maar ook in Engeland, Duitsland en België. Het boek bevat zo’n 70, soms unieke historische foto’s van echte ‘kampioen’ bomen.

Meer info: klik hier

stippellijn

Tussen ‘Olmen en knotten’

In dit boek worden unieke oude, monumentale bomen in de Hoeksche Waard beschreven.

Daarnaast komt de ‘groene’ geschiedenis van de streek aan bod. Het boek bevat zo’n 70 foto’s. Een deel van deze foto’s laat de Hoeksche Waard zien tussen ± 1900 en 1940.

Meer info: klik hier

stippellijn

A life in black and white

Met vogels heeft Arie Pieters altijd een speciale band gehad. In dit boek volgt hij een kraai en later ook de familie van die kraai.

Het volgen van de ‘hoofdpersoon’ van dit boek zag hij als een unieke ‘ontdekkingsreis’ én een kans om een band op te bouwen met een vogelsoort, die inmiddels door de wetenschap beschouwd wordt als één van de intelligentste op aarde.

Meer info: klik hier

stippellijn

De aarde, de hemel en de bomen

Van oudsher vervullen bomen overal ter wereld een functie in het leven van mensen op het gebied van welzijn, zingeving en levensvragen. Hun takken reiken naar de hemel en hun wortels zijn verankerd in de aarde. Ze vormen een stabiele verbinding tussen de hemel en de aarde en ondersteunen onze veel minder stabiele verticale levenswijze op een rustige, gelijkmatige manier.

De eigenschappen van bomen zijn sinds de steentijd niet veranderd, de behoeften en noden van de mensen wel. Maja Kooistra doet al bijna haar hele leven onderzoek naar de eigenschappen van bomen en heilige bomen hebben haar speciale aandacht. Mensen hebben blijkbaar altijd specifieke ervaringen bij dergelijke bomen gehad. Kooistra ging na hoe dergelijke krachtbomen ontstaan. Ze koppelde oude kennis over het gebruik van het landschap aan hedendaagse elementaire fysica.
Dit leidde tot nieuwe inzichten over de functie van boomsoorten en verklaarde veel over het gebruik van voormalige krachtplaatsen, zoals hunebedden en steencirkels, waarvoor tot nu toe geen sluitende verklaring is. In dit boek worden zo’n vijftig voorbeelden gegeven. Ze laten ons zien hoeveel mogelijkheden er zijn om van hun krachten gebruik te maken.
Dit boek met veel foto’s verschijnt naar verwachting in juni 2019.

Auteur: Maja Kooistra
Afm.: 21 x 21 cm, fc
circa 240 pagina’s
ISBN: 978 94 91557 45 3
NUR: 253, 728
Prijs: € 29,50
Te bestellen via: www.A3boeken.nl/webshop

stippellijn

‘Alle ouderen naar buiten’

De jeugd moet meer naar buiten, horen we vaak, maar voor ouderen geldt dat net zo goed! Want natuur heeft een positieve invloed op onze gezondheid en kwaliteit van leven. Buiten zijn vermindert stress, pijn, eetproblemen, depressies en slaapproblemen. Het verbetert je humeur, zelfbeeld en tevredenheid.

Dit boek bevat handvatten voor ouderen, hun verzorgers en vrijwilligers om samen naar buiten te gaan, in beweging te komen en de natuur te beleven, te ontdekken en herinneringen op te halen. Kortom, ontdek de natuur in je buurt en voel je beter!

Jasper de Ruiter is natuurillustrator, daarnaast ontwikkelt hij allerlei producten ter ondersteuning van natuureducatie. Marieke Dijksman is hoofdredacteur van Vogels Junior van Vogelbescherming. Samen schreven ze eerder ‘Alle kinderen naar buiten’. Enkele weken na het verschijnen van dat boek kregen ze al meteen van verschillende zorginstanties de vraag of ze het boek wilden vertalen naar ‘Alle ouderen naar buiten’.

Dat het boek er moest gaan komen, was hen meteen duidelijk na het eerste gesprek met het IVN. Ze zijn dan ook erg blij dat ze een samenwerkingsverband zijn aangegaan met het IVN en zo gebruik konden maken van hun expertise en netwerk.

Uitgever: KNNV Uitgeverij
ISBN: 9789050116701
Pagina’s: 160
Formaat: 19 x 24 cm
Bindwijze: hardcover
Prijs: 24,95 euro
KNNV-leden 10 % korting

stippellijn

Buiten gebeurt het

img_boswachter

Het nieuwe boek van boswachter Arjan Postma heet ‘Buiten gebeurt het’ en is verschenen op 3 november 2016.  De freelance boswachter zet in dit rijk geïllustreerde beleefboek lezers aan om zélf de natuur te ontdekken.

Aan de hand van de vier seizoenen laat hij zien dat onze natuur één grote schatkamer is. De boeken van Arjan Postma worden uitgegeven door uitgeverij Boekerij (www.boekerij.nl)

Auteur Arjan Postma en Koen van Santvoord
Afmetingen 24x249x175 mm
Gewicht 780,00 gram
ISBN10  9022579239
ISBN13  9789022579237

stippellijn

IMG_lente2014      IMG_zomer21014      IMG_herfst2014       IMG_winter2014

IMG_lente2015      IMG_zomer2015      IMG_herfst2015       IMG_winter2015