Duizendblad (Achillea millefolium)

Duizendblad is een plant die tot 50 cm hoog kan worden en zeer algemeen is. Je vindt de planten op allerlei grondsoorten in bermen, op dijken, in graslanden, op voedselrijke, verstoorde gronden en op braakliggende terreinen.

IMG_duizendblad

Naam
De Nederlandse naam is afgeleid van het fijn ingesneden, dubbel veerdelige blad waardoor het lijkt of het uit zeer veel kleine blaadjes bestaat. De Latijnse naam Achillea zou naar de Griekse held Achilles verwijzen. Hij zou met de plant de wonden van zijn krijgers genezen nadat hij was gewezen op de bloedstelpende werking ervan. De naam is te danken aan het Millefolium, dat verwijst naar de bladeren. Mille betekent duizend en folium betekent bladeren.

Bitter
De stengel is vierkant, stevig, behaard en voelt zacht aan. De donkergroene bladeren zien er wat kroezig uit. Dit doet aan peterselie denken. Ook de vergelijking met varens komt naar boven. De plant heeft een typische kruidige geur. De bloemen geuren sterk en zijn bitter en scherp. De bladeren zijn zoet met een iets bittere smaak. Duizendblad was in de zeventiende eeuw een populaire groente. De jonge bladeren werden als spinazie klaargemaakt of in soep gedaan. Duizendblad werd vroeger, voordat de hop werd ontdekt, ook gebruikt bij de bierbereiding.

IMG_duizendblad3

Bloei
Duizendblad bloeit van juni tot november met wit tot roze bloempjes. Soms komen in het wild ook planten met rode bloempjes voor. De bloeiwijze bestaat uit een schermvormige tros. De plant vormt ondergronds wortelstokken en kan goed tegen droogte.

Genezend
Vooral de bloemschermen bevatten geneeskundige stoffen. De plant werd vroeger ook als opwekkend en versterkend middel gebruikt. Tegenwoordig wordt duizendblad gebruikt tegen verkoudheid en griep. De groene bladeren hebben ook een bloedstel-pend effect en werden voor de behandeling van wonden gebruikt.

Volksgeloof
In het volksgeloof van de Middeleeuwen werd de plant ook een beschermende kracht toegedicht tegen spoken en de duivel. Hiervoor moest hij onder de dorpel van het huis worden neergelegd. Indianen verdreven boze geesten met de rook van duizendblad en
Europese vrouwen wierpen het kruid in het vuur en keken in de vlammen op zoek naar hun toekomstige man.

Mythe
Duizendblad speelt een rol in de mythe waarin Achilles door zijn moeder werd gedoopt in de Styx. Zij veronderstelde dat hij op deze manier onkwetsbaar zou zijn. Helaas hield zij hem bij de hiel vast en dit was nu net het plekje waar Hector hem raakte met zijn pijl tijdens de Trojaanse oorlog. Met duizendblad werd dit weer genezen. In een andere mythe gaat het over Achilles’ moeder Thetis, de zeegodin. Zij verpleegde hem nadat hij in de strijd gewond was geraakt. Wederom werden met duizendblad de verwondingen genezen.

terug