Inktzwammen (Coprinopsis atramentaria)

Inktzwammen zijn paddenstoelen die op dood organisch materiaal groeien; het zijn saprofieten. Sommige inktzwamsoorten leven op hout. Andere soorten leven op de grond, op rottende plantenresten, op verterende mest of op brandplekken.

IMG_inktzwam

Inkt
De naam danken ze aan het feit dat het paddenstoelenweefsel vervloeit tot een als inkt uitziende substantie. Ben je een beetje creatief dan kun je het als tekeninkt gebruiken.
Als eerste komt de hoed tevoorschijn. Al snel groeit deze door en kun je de steel ook zien. Zo gauw de eerste sporen rijp zijn vervloeit dit deel van de lamellen met de rijpe sporen erin. Dit valt vervolgens op de ondergrond. De sporen worden verspreid via regenwater. Het groei- en rijpingsproces verlopen zeer snel. Soms is na 24 uur al niets meer te zien van de inktzwam(men). Het verinkten van de paddenstoel gebeurt overigens niet bij alle inktzwamsoorten.

Soorten
Voorwaarden voor paddenstoelengroei zijn voor elke soort anders. Denk hierbij aan de hoeveelheid licht, de luchtvochtigheid, de voedingsbodem en de temperatuur. Paddenstoelen kun je in alle jaargetijden aantreffen, met de herfstperiode als hoogtepunt. In Europa komen 90 soorten inktzwammen voor. Van inktzwammen zie je veelal een aantal exemplaren bij elkaar. De verschillende soorten verschillen nogal in grootte, lengte, geur en de kleuren van de sporen. Sommige soorten zijn algemeen, andere zijn zeldzaam. Algemeen zijn de zwerminktzwam, het hazepootje en de glimmerinktzwam. Zeldzamer is de brandplekinktzwam, die zoals de naam al zegt alleen op brandplekken voorkomt. Verder de geschubde inktzwam die algemeen is. Deze soort is eetbaar, maar alleen als de plaatjes nog wit zijn.
Ook de kale inktzwam is eetbaar. Maar let op: gebruik tijdens het eten van deze zwam géén alcohol en ook niet in de drie dagen die hierna volgen. Soms wordt zelfs voor nog meer dagen zonder alcohol gewaarschuwd na het eten van deze zwam. Deze paddenstoel bevat een stof, genaamd coprine, die heftige vergiftigingsverschijnselen veroorzaakt. Dit kan zelfs dodelijk zijn. Coprine blokkeert de afbraak van alcohol in het lichaam.

Eetbaar?
Bij alle paddenstoelen die je in de natuur plukt geldt dat je zeker moet zijn of het om een eetbare soort gaat. Er sterven nog jaarlijks mensen aan het onzorgvuldig omgaan hiermee. In veel landen is het plukken van paddenstoelen een gewoonte, in Nederland is dat niet het geval. Hier wordt het plukken van paddenstoelen afgeraden en op sommige plaatsen zelfs verboden.

terug