Kinderpagina

stippellijn

De IVN Slootjesdagen vinden dit jaar voor de 7de keer plaats. 

Van 11 t/m 13 juni 2021 organiseren IVN-afdelingen door heel Nederland activiteiten voor jong en oud langs de waterkant. 

Wat is er te doen tijdens de slootjesdagen?
In het weekend van 11 t/m 13 juni kunnen kinderen samen met hun (groot)ouders op avontuur langs de waterkant. Op ruim 100 locaties in het land staan IVN-natuurgidsen klaar met schepnetjes, loeppotjes en zoekkaarten om je alles te leren over het leven in de sloot. Zoek de grote spinnende watertor, ontdek wie er in de zomer op het water kan schaatsen en probeer de snelste zwemmers van de sloot te vangen.

Zoek een slootjesactiviteit: klik hier 

Met de Slootjesdagen wil IVN het waterbewustzijn van kinderen en (groot)ouders vergroten. Slootjes zijn belangrijk voor het watermanagement en de biodiversiteit in Nederland. Doordat de kinderen zelf op zoek gaan, ontdekken ze op een laagdrempelige manier het leven in de sloot. Kom ook en beleef samen met IVN het avontuurlijkste uitje aan de waterkant! Draag bij aan een groot onderzoek door de waterdiertjes te tellen en in te vullen 

Meer info over waterdiertjes: klik hier

Zo help je onderzoekers van Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en Wageningen Universiteit en Waterschappen om een beter beeld te krijgen van het Nederlandse waterleven. Zij kunnen dan werken aan maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren.

Filmpje: klik hier 

stippellijn

Schateiland Boerhave

Avonturiers opgelet! Ga mee op expeditie in de Gouden Eeuw naar Schateiland Boerhaave. Stap driehonderd jaar terug in de tijd en ga mee op een spannende ontdekkingstocht.

 
Wat moet je doen als dokter aan boord van een schip in de 17de eeuw?  Je leert wat een echte chirurgijn in zijn kast had staan. Bijvoorbeeld een amputatiezaag! 
Als echte wetenschapper vind je vreemde dieren en planten en doe je allerlei proefjes onderweg. En een stuurman in de Gouden Eeuw heeft natuurlijk geen gps, die gebruikt de sterren en de zon! Hoe dan? Probeer het uit in Schateiland!

De spannende doe-tentoonstelling zit vol verrassende avonturen. Maak kennis met de scheepsarts, vaar mee op het schip en beland op een onbekend eiland waar je vreemde dieren en planten vindt. Door de juiste koers te zetten bereik je het schateiland. En ook kleinere kinderen hebben hier plezier, bijvoorbeeld bij het maken van hun eigen fantasiedier.

Rijksmuseum Boerhaave

Adres: Lange Sint Agnietenstraat 10, 2312 WC Leiden
Meer info: klik hier

stippellijn

Maak je eigen museum

Creatieve opdrachten in 30 dagen

Tip voor gezinnen: maak je eigen museum! Hiermee hebben we de kinderen in de zomer door de eerste lockdown heen geholpen en het blijft een aanrader. Met 30 leuke en creatieve opdrachten kunnen kinderen thuis aan de slag. 

Aan het eind van de reeks hebben ze genoeg kunstwerken voor hun eigen mini-museum.
De opdrachten zijn geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar, maar ook leuk om samen te doen als gezin. Je kunt ook later beginnen, opdrachten overslaan of filmpjes terugkijken.

Bouw jij met ons mee? De opdrachten zijn te vinden op ons YouTube-kanaal.

Het Noordbrabants Museum

Adres: Verwersstraat 41, ‘s-Hertogenbosch
Meer info: klik hier

stippellijn

Lammetjesdag

Speciaal voor kinderen heeft het Geldersch Landschap & Kasteelen  deze pagina samengesteld  met o.a. allerlei weetjes en iets te kleuren, knutselen en bakken.

Allemaal in het teken van de pasgeboren lammetjes. Dit jaar geen lammetjesdag in de schaapskooien in Gelderland, maar lammetjesdag thuis.

Meer info: klik hier

foto: Nico van Haastrecht 

stippellijn

Ontrafel de mysteries rond het graf van de farao – te zien t/m zomer 2021

De woestijn in Egypte, bijna honderd jaar geleden: archeoloog Howard Carter speurt naar het verborgen graf van farao Toetanchamon. Het is bloedheet, hij is al jaren bezig, maar zonder resultaat. Hij heeft de hoop al bijna opgegeven, maar dan… kom jij hem te hulp!

Slim speurwerk nodig
Samen met Howard Carter en zijn onderzoeksteam ga je aan de slag. Er is bijvoorbeeld slim speurwerk nodig om de ingang van Toetanchamons geheime, drieduizend jaar oude graf te vinden. Met behulp van opdrachten, spelletjes, films en verhalen zoek je mee in de Egyptische Vallei der Koningen.

De ondergrondse tombe van Toetanchamon
Als jullie de ondergrondse tombe vinden, ontdek je daar de beroemde gouden mummiekist van Toetanchamon. Je ziet ook de andere rijkdommen waarmee hij werd begraven. 

Reserveer tijdig je bezoek!

Rijksmuseum van Oudheden

Adres: Rapenburg 28, 2311 EW Leiden
Meer info: klik hier

stippellijn

Zeemonsters – t/m september 2021

In de familietentoonstelling Zeemonsters ontdek je de werelden van zes waterwezens. Je neemt het monster van Loch Ness onder de loep, ontmoet mega-octopus Kraken, een reuzenkrab en zeemeerminnen.
 

Maar er is ook een grote schildpad die doet alsof hij een eiland is en zelfs de walvis die Jonas opat. Allemaal fantasie? Of zouden ze echt kunnen bestaan?

Zeemonsters is een expo voor gezinnen met kinderen vanaf 4 jaar, waarin niets is wat het lijkt.

Adres: Maritiem museum, Leuvehaven 1, 3011 EA  Rotterdam
Meer info: klik hier

stippellijn

Het spook van de Haar
Verwacht!

Het is waar! Ze bestaat: Het spookje van De Haar. Haar naam is Wonne en ze zoekt haar vriendje Dirk.

Al een eeuwtje of vier. Het duurt zo lang! Ze is ongeduldig, wil actie zien. Iemand moet haar gaan helpen, jij misschien?

Wonne woonde vroeger op Kasteel de Haar. Op het oude kasteel, uit de twaalfde eeuw, toen het nog geen ruïne was.
Wonne is haar vriendje Dirk al heel lang kwijt. Hij is zoek! Er is niks aan om eenzaam spookje te zijn! Ze rammelt aan de muren, ze laat de grond trillen: Wonne wil een vriend! Of anders…laat ze het kasteel omvallen.

Help jij haar zoeken? Wonne zorgt ervoor dat kinderen spelenderwijs het gevoel krijgen onderdeel uit te maken van dit bijzondere kasteel. Met een rondgang door het kasteel, inclusief extra kamer en na afloop een mooi zelfgemaakt aandenken – plus een cadeautje van De Haar!

Kasteel De Haar

Adres: Kasteellaan 1, 3455 RR Haarzuilens
Meer info: klik hier

stippellijn

Naturalis – Museum voor jong en oud

Echte objecten, boeiende verhalen en fysieke ervaringen nemen bezoekers, jong en oud, mee in de rijke en diverse wereld van de natuur. Een bezoek aan Naturalis verandert je blik op de natuur en laat je nadenken over je plek op aarde. 

Verdeeld over bijna 6.000 m2 dwaal je langs zeven themazalen, twee attracties, drie workshopruimtes en vier informatiepunten, om je te verwonderen over de schoonheid van de natuur.

De ijstijd 

In Naturalis kijk je je ogen uit! Maar er is ook van alles te doen. Naturalis organiseert elke dag extra activiteiten over natuur en wetenschap. Kies een datum in de kalender en kom erachter wat je die dag kunt beleven. https://www.naturalis.nl/museum/agenda

Naturalis heeft twee ingangen:

Adres 1: Darwinweg 2 Darwinweg 2, 2333 CR Leiden (ingang als je te voet of met het openbaar vervoer komt).
Adres 2: Mendelweg 2, 2333 CS Leiden (als je met de auto of fiets komt).
Meer info: klik hier

stippellijn

Kids in het Universiteitsmuseum

In het Universiteitsmuseum is van alles te leren en te doen. Experimenteer erop los in het Jeugdlab of volg een leuke speurtocht door de Oude Hortus.

Verder vind je er een grote collectie vol enge, gekke, mooie en bijzondere objecten. Niet voor niets krijgt het Universiteitsmuseum een 8,3 van de Museuminspecteurs voor kidsproof museum.

Adres: Universiteitsmuseum Utrecht, Lange Nieuwstraat 106, 3512 PN Utrecht
Meer info: klik hier

stippellijn

Artis Micropia    

‘s Werelds enige museum waar de onzichtbare wereld van micro-organismen zichtbaar wordt gemaakt.

Micropia is een onderdeel van ARTIS. ARTIS is een ontmoetingsplek waar we natuur op een vindingrijke manier dichtbij brengen en debat faciliteren over hoe de mens natuur waardeert, begrijpt en behandelt. Het verhaal van de levende natuur houdt niet op bij dieren, bomen en planten. Naast al deze zichtbare natuur is er een rijke wereld van onzichtbare organismen.

Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel.

Ze zitten op je, ze zitten in je, en jij alleen hebt er al meer dan honderdduizend miljard.
Ze zijn er als je eet, als je ademt en als je zoent.
Ze zitten overal, op je handen en in je buik. En ze bemoeien zich met alles.
Zíj bepalen hoe onze wereld eruitziet: wat je ruikt en wat je proeft; of je ziek wordt, of juist beter.
Ze kunnen ons redden of vernietigen. Microben, de kleinste en machtigste organismen op onze planeet.
We weten nog maar weinig van ze af, maar kunnen veel van ze leren.
Over onze gezondheid, alternatieve energiebronnen en wie weet wat nog meer.
Als je de wereld van héél dichtbij bekijkt, gaat er een nieuwe voor je open.
Mooier en bijzonderder dan je je ooit hebt kunnen voorstellen.
Welkom in Micropia.
Het enige microbenmuseum ter wereld, midden in Amsterdam.

Filmpje: klik hier      
Adres: Artis Micropia – Artisplein, Plantage Kerklaan 38-40 Amsterdam
Meer info: klik hier

stippellijn