Kinderpagina

stippellijn

De week van Nationaal Park Hollandse Duinen 2021

25 september t/m 3 oktober 2021

Op de homepage vindt je alle activiteiten:   https://www.nationaalparkhollandseduinen.nl

 zoals deze twee, maar is er veel meer te doen!  

 Word een milieudetective in Noordwijk

Onder leiding van de ervaren gidsen van IVN Natuurschool Noordwijk ga je op zoek naar bijzondere schatten op het strand!

In het actieve programma Milieudetectives gaan we op zoek naar zwerfafval en microplastics. Door middel van verschillende leuke spellen en opdrachten ontdekken we welke verschillende soorten plastic er zijn en waarom bepaalde soorten schadelijk zijn voor onze leefomgeving. We onderzoeken o.a. welke eigenschappen het afval heeft, welk afval blijft drijven en de route die het heeft afgelegd om uiteindelijk helemaal op het strand van Wassenaar terecht te komen. Voordat we al het gevonden afval netjes in de afvalbak gooien, spelen we samen de plastic soep estafette.

Op zaterdag 25 september vindt deze excursie plaats op twee momenten:  10.00-11.30u  en  13.00-14.30u
De activiteit is open voor iedereen vanaf 9 jaar. Er is plek voor maximaal 20 deelnemers, dus meld je op tijd aan via de button op de website..

Perfect Earth Animals Noordwijk
Perfect Earth Animals is een buitenactiviteit voor kinderen van 7 tot 12 jaar. Je gaat in de natuur op zoek naar virtuele dierenkaarten en ontdekt interessante weetjes over de dieren die daar voorkomen. Er zijn in Nederland al meer dan tienduizend virtuele dierenkaarten verstopt. Ook in Boswachterij Noordwijk. Hier zijn dieren verstopt langs de blauwe wandelroute. Deze route start aan de Duinweg.

Veel plezier met verzamelen en ruilen!

Hoe werkt het?

Zet thuis de Perfect Earth Animals-app op je telefoon via de App Store of Google Play. De app bevat geen reclame en de privacy van de speler is beschermd, want er hoeven geen persoonlijke gegevens gedeeld te worden om de app te gebruiken. 

Op het kaartje in de app ontdek je in welke natuurgebieden je de dierenkaarten kunt vinden. Kom je binnen 50 meter van een verstopte dierkaart, dan wordt dit dier automatisch toegevoegd aan de verzameling op je telefoon. Op de kaart vind je ook leuke weetjes over het dier. En als je goed oplet, kom je het dier misschien ook wel in het echt tegen.stippellijn

Oyfo Techniekmuseum is geopend! 

Ga op ontdekkingstocht door het nieuwe interactieve Techniekmuseum. 
Kom alles te weten over stoommachines en smartphones, robots en kunst, 
energiebronnen en onze planeet.

Kortom, alles over mens en techniek.
Ga op onderzoek uit en verken Oyfo als een ware uitvinder. 
Niet alleen door te kijken, maar vooral door te doen!

Maak ‘t bij Oyfo. Kies uit meer dan 10 verschillende maak-activiteiten. 
Kies jij voor de tol, de grijpgraag of de robot? Je kunt zelfstandig aan de slag!

Oyfo Techniekmuseum

 

Adres: Floris Hazemeijerstraat 300, 7555 RJ Hengelo
Meer info: klik hier

stippellijn

De Ontdekfabriek 

In en om deze oude fabriek in Eindhoven beleef je fantastische avonturen. 
Je geniet van een gave speelfilm en je kunt volop spelen en uitvindingen bouwen. Voor dit super leuke gezinsuitje hoef je niet te reserveren. 

Je kunt een film maken, knutselen, werken met techniek en dat allemaal in een uitdagende omgeving! Wij vinden dit zeker een aanrader als het slecht weer is. Hoewel het met mooi weer ook leuk is, omdat er dan buiten ook van alles te ontdekken valt. Ook je ouders gaan zich hier helemaal uitleven, beloofd!

De Ontdekfabriek

Adres: Torenallee 22, 5617 BD Eindhoven
Meer info: klik hier

stippellijn

De Bastei – 1 januari 2021 – 31 december 2021

Vier zomervakantie met De Bastei!

Ontdek deze zomer alle geheimen van De Bastei, beleef Willem Waalwachter’s Zoektocht, laat het kanon bulderen of ontmoet de kleurrijke Professor Bombasticus.

De Bastei

Adres: Waalkade 83, Ingang: Entreegebouw, Lange Baan 4, 6511 XR Nijmegen
Meer info: klik hier

stippellijn

Museum Helmond

Het meest Kidsproof Museum van Nederland 2021. Museum Helmond haalde de hoogste gemiddelde score: een 9,27 uit 207 inspecties, en mag zich een heel jaar lang het meest Kidsproof museum van Nederland noemen!

– Ontdek het bijna 700 jaar oude kasteelverhaal in de grootste waterburcht van Nederland, Kasteel Helmond. 

– Tijdens de zoldertour ‘Kasteel in brand!’ dwaal je over de eeuwenoude zolder van het kasteel. 

– Schaduwen en stemmen voeren je langs authentieke kasteelelementen en vertellen je over de grote brand in 1549. 

– Het is een tocht over krakende vloeren, onder oude houten balken en spanten door en via spannende doorgangen, naar ruimten waar kaarsen ineens omvallen en boeken spontaan openslaan en waarbij een middeleeuws ophaalrad plotseling weer draait zoals ooit. Kom naar dit intrigerende en waargebeurde verhaal op zolder en ontdek het zelf.

Museum Helmond

Adres: Kasteelplein 1 , 5701 PP Helmond
Meer info: klik hier

stippellijn

Museum Joure

Kinderen en Museum Joure zijn een perfecte combinatie. Want maken en meemaken, wie wil dat nou niet! 

Ja, er is veel te zien en te doen in ons maakmuseum. Gelukkig ook voor volwassenen. In de herfst ligt ons museum er prachtig bij tussen de verkleurende bomen, maar ook binnen is het fijn vertoeven en is er van alles te doen.

Voor kinderen is er bijvoorbeeld de Coole Kidsnacht in de herfstvakantie. In de herfstvakantie is het Museumkidsweek.
En waar kun je deze nu beter beleven dan in een echt maakmuseum. 

Kom naar Museum Joure en ga lekker ‘oan it wurk’! Kijk voor meer informatie over de activiteiten tijdens de week op de website van de Museumkidsweek.

Adres: Museumstraat 2 8501 CD Joure (Klik voor Google Maps)
Meer info: klik hier

Er is ook een expositie in Museum Joure:

stippellijn

Schateiland Boerhave

Avonturiers opgelet! Ga mee op expeditie in de Gouden Eeuw naar Schateiland Boerhaave. Stap driehonderd jaar terug in de tijd en ga mee op een spannende ontdekkingstocht.

 
Wat moet je doen als dokter aan boord van een schip in de 17de eeuw?  Je leert wat een echte chirurgijn in zijn kast had staan. Bijvoorbeeld een amputatiezaag! 
Als echte wetenschapper vind je vreemde dieren en planten en doe je allerlei proefjes onderweg. En een stuurman in de Gouden Eeuw heeft natuurlijk geen gps, die gebruikt de sterren en de zon! Hoe dan? Probeer het uit in Schateiland!

De spannende doe-tentoonstelling zit vol verrassende avonturen. Maak kennis met de scheepsarts, vaar mee op het schip en beland op een onbekend eiland waar je vreemde dieren en planten vindt. Door de juiste koers te zetten bereik je het schateiland. En ook kleinere kinderen hebben hier plezier, bijvoorbeeld bij het maken van hun eigen fantasiedier.

Rijksmuseum Boerhaave

Adres: Lange Sint Agnietenstraat 10, 2312 WC Leiden
Meer info: klik hier

stippellijn

Maak je eigen museum

Creatieve opdrachten in 30 dagen

Tip voor gezinnen: maak je eigen museum! Hiermee hebben we de kinderen in de zomer door de eerste lockdown heen geholpen en het blijft een aanrader. Met 30 leuke en creatieve opdrachten kunnen kinderen thuis aan de slag. 

Aan het eind van de reeks hebben ze genoeg kunstwerken voor hun eigen mini-museum.
De opdrachten zijn geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar, maar ook leuk om samen te doen als gezin. Je kunt ook later beginnen, opdrachten overslaan of filmpjes terugkijken.

Bouw jij met ons mee? De opdrachten zijn te vinden op ons YouTube-kanaal.

Het Noordbrabants Museum

Adres: Verwersstraat 41, ‘s-Hertogenbosch
Meer info: klik hier

stippellijn

Ontrafel de mysteries rond het graf van de farao – te zien t/m zomer 2021

De woestijn in Egypte, bijna honderd jaar geleden: archeoloog Howard Carter speurt naar het verborgen graf van farao Toetanchamon. Het is bloedheet, hij is al jaren bezig, maar zonder resultaat. Hij heeft de hoop al bijna opgegeven, maar dan… kom jij hem te hulp!

Slim speurwerk nodig
Samen met Howard Carter en zijn onderzoeksteam ga je aan de slag. Er is bijvoorbeeld slim speurwerk nodig om de ingang van Toetanchamons geheime, drieduizend jaar oude graf te vinden. Met behulp van opdrachten, spelletjes, films en verhalen zoek je mee in de Egyptische Vallei der Koningen.

De ondergrondse tombe van Toetanchamon
Als jullie de ondergrondse tombe vinden, ontdek je daar de beroemde gouden mummiekist van Toetanchamon. Je ziet ook de andere rijkdommen waarmee hij werd begraven. 

Reserveer tijdig je bezoek!

Rijksmuseum van Oudheden

Adres: Rapenburg 28, 2311 EW Leiden
Meer info: klik hier

stippellijn

Zeemonsters – t/m september 2021

In de familietentoonstelling Zeemonsters ontdek je de werelden van zes waterwezens. Je neemt het monster van Loch Ness onder de loep, ontmoet mega-octopus Kraken, een reuzenkrab en zeemeerminnen.
 

Maar er is ook een grote schildpad die doet alsof hij een eiland is en zelfs de walvis die Jonas opat. Allemaal fantasie? Of zouden ze echt kunnen bestaan?

Zeemonsters is een expo voor gezinnen met kinderen vanaf 4 jaar, waarin niets is wat het lijkt.

Adres: Maritiem museum, Leuvehaven 1, 3011 EA  Rotterdam
Meer info: klik hier

stippellijn

Het spook van de Haar
Verwacht!

Het is waar! Ze bestaat: Het spookje van De Haar. Haar naam is Wonne en ze zoekt haar vriendje Dirk.

Al een eeuwtje of vier. Het duurt zo lang! Ze is ongeduldig, wil actie zien. Iemand moet haar gaan helpen, jij misschien?

Wonne woonde vroeger op Kasteel de Haar. Op het oude kasteel, uit de twaalfde eeuw, toen het nog geen ruïne was.
Wonne is haar vriendje Dirk al heel lang kwijt. Hij is zoek! Er is niks aan om eenzaam spookje te zijn! Ze rammelt aan de muren, ze laat de grond trillen: Wonne wil een vriend! Of anders…laat ze het kasteel omvallen.

Help jij haar zoeken? Wonne zorgt ervoor dat kinderen spelenderwijs het gevoel krijgen onderdeel uit te maken van dit bijzondere kasteel. Met een rondgang door het kasteel, inclusief extra kamer en na afloop een mooi zelfgemaakt aandenken – plus een cadeautje van De Haar!

Kasteel De Haar

Adres: Kasteellaan 1, 3455 RR Haarzuilens
Meer info: klik hier

stippellijn

Naturalis – Museum voor jong en oud

Echte objecten, boeiende verhalen en fysieke ervaringen nemen bezoekers, jong en oud, mee in de rijke en diverse wereld van de natuur. Een bezoek aan Naturalis verandert je blik op de natuur en laat je nadenken over je plek op aarde. 

Verdeeld over bijna 6.000 m2 dwaal je langs zeven themazalen, twee attracties, drie workshopruimtes en vier informatiepunten, om je te verwonderen over de schoonheid van de natuur.

De ijstijd 

In Naturalis kijk je je ogen uit! Maar er is ook van alles te doen. Naturalis organiseert elke dag extra activiteiten over natuur en wetenschap. Kies een datum in de kalender en kom erachter wat je die dag kunt beleven. https://www.naturalis.nl/museum/agenda

Naturalis heeft twee ingangen:

Adres 1: Darwinweg 2 Darwinweg 2, 2333 CR Leiden (ingang als je te voet of met het openbaar vervoer komt).
Adres 2: Mendelweg 2, 2333 CS Leiden (als je met de auto of fiets komt).
Meer info: klik hier

stippellijn

Kids in het Universiteitsmuseum

In het Universiteitsmuseum is van alles te leren en te doen. Experimenteer erop los in het Jeugdlab of volg een leuke speurtocht door de Oude Hortus.

Verder vind je er een grote collectie vol enge, gekke, mooie en bijzondere objecten. Niet voor niets krijgt het Universiteitsmuseum een 8,3 van de Museuminspecteurs voor kidsproof museum.

Adres: Universiteitsmuseum Utrecht, Lange Nieuwstraat 106, 3512 PN Utrecht
Meer info: klik hier

stippellijn

Artis Micropia    

‘s Werelds enige museum waar de onzichtbare wereld van micro-organismen zichtbaar wordt gemaakt.

Micropia is een onderdeel van ARTIS. ARTIS is een ontmoetingsplek waar we natuur op een vindingrijke manier dichtbij brengen en debat faciliteren over hoe de mens natuur waardeert, begrijpt en behandelt. Het verhaal van de levende natuur houdt niet op bij dieren, bomen en planten. Naast al deze zichtbare natuur is er een rijke wereld van onzichtbare organismen.

Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel.

Ze zitten op je, ze zitten in je, en jij alleen hebt er al meer dan honderdduizend miljard.
Ze zijn er als je eet, als je ademt en als je zoent.
Ze zitten overal, op je handen en in je buik. En ze bemoeien zich met alles.
Zíj bepalen hoe onze wereld eruitziet: wat je ruikt en wat je proeft; of je ziek wordt, of juist beter.
Ze kunnen ons redden of vernietigen. Microben, de kleinste en machtigste organismen op onze planeet.
We weten nog maar weinig van ze af, maar kunnen veel van ze leren.
Over onze gezondheid, alternatieve energiebronnen en wie weet wat nog meer.
Als je de wereld van héél dichtbij bekijkt, gaat er een nieuwe voor je open.
Mooier en bijzonderder dan je je ooit hebt kunnen voorstellen.
Welkom in Micropia.
Het enige microbenmuseum ter wereld, midden in Amsterdam.

Filmpje: klik hier      
Adres: Artis Micropia – Artisplein, Plantage Kerklaan 38-40 Amsterdam
Meer info: klik hier

stippellijn