Kinderpagina

Drakie zoekt warmte!
23 december 2023 – 24 maart 2024

IJzig coole speurtocht
Drakie is de weg kwijt in het kasteel en heeft het ijskoud. Het was koud en donker in het kasteel. 
Drakie ziet blauw van de kou. Op zijn zoektocht naar de warmste plek van het kasteel verandert Drakie langzaam van kleur …

Deze ijzig coole speurtocht is vanaf 23 december dagelijks te verkrijgen aan de kassa van het kasteel. 

Geschikt voor alle leeftijden. (van 8 t/m 31 januari alleen in het weekend open).
Gratis parkeren: Parkeerplaats Kasteel Heeswijk

Meer info: klik hier en/of hier

stippellijn

Winter Wonderland – t/m 29 februari 2024

In Winter Wonderland met thema’s als Sinterklaas en Sint-Maarten ontdek je de rijke geschiedenis van winterse feesten en tradities.
Buiten wordt het koud en guur, binnen knus en warm. De winter staat voor de deur. Voor het Speelgoedmuseum reden genoeg om een heuse winterexpositie te lanceren. 

In onze Gastenkamer vragen we je aandacht en verwondering voor winterse feesten en tradities. 

We laten je onze rijke geschiedenis van winterse feesten en tradities herontdekken.
Eeuwenoude feesten als Sint-Maarten, Sinterklaas, Onnozele-Kinderen, Nieuwjaar, Driekoningen en Vastenavond, allemaal belangrijke gebeurtenissen, worden aangestipt. 

De expositie leert je over de oorsprong van deze zogeheten bedelfeesten. Met prachtige objecten en verhalen brengen we het winterseizoen tot leven.
Wat weet jij van bedelfeesten?

Speelgoedmuseum Deventer

Adres: Brink 47, 7411 BV Deventer 
Meer info: klik hier

stippellijn

Onvoorstelbaar – t/m 7 januari 2024

Met een bijzonder kleine microscoop legde Antoni van Leeuwenhoek  350 jaar geleden een compleet nieuwe wereld bloot, één die nog nooit iemand had gezien.

Bekijk de verbluffende microwereld in de tijdelijke tentoonstelling Onvoorstelbaar. Antoni van Leeuwenhoek was een Nederlandse lakenhandelaar, die vooral bekend werd door zijn zelfgemaakte microscoop. Hij zag dingen die nooit eerder waren gezien! Antoni gebruikte vergrotende lenzen om stoffen te controleren. Hij ging zelf aan de slag met metalen plaatjes en druppeltjes glas en zo maakte hij uiteindelijk een microscoop die zo goed bleek te zijn, dat-ie als eerste de microwereld blootlegde.

In Onvoorstelbaar kijk je als het ware over de 17e eeuwse schouder van Antoni van Leeuwenhoek mee. Wat zag hij? En waarom was dat zo bijzonder? Je ervaart de verwondering en het plezier van de eerste kijkjes in de microwereld. Hoe bekijk je eigenlijk iets onder de microscoop? Hoe leg je dat wat je ziet vast? En hoe ver kunnen we nu inmiddels inzoomen? Nieuwsgierig geworden? Ontdek waarom Van Leeuwenhoek zoveel plezier in zijn werk had en kom meer te weten over microscopie. Hoe begrijp je een wereld die je nog nooit hebt gezien? Kijk, zie en geniet!

Rijksmuseum Boerhaave

Adres: Lange St. Agnietenstraat 10, 2312 WC Leiden
Meer info: klik hier en/ of hier

Filmpje Onvoorstelbaar: klik hier

stippellijn

Van Bigkikker tot Neushoornvogel – t/m 7 januari 2024

Welk beeld heb jij als kind als je hoort dat je in de dierentuin een neushoornvogel, een vogelspin of een zebravink gaat zien? Jenny Bakker tekende vanuit het kinderbrein en exposeert haar illustraties van het kinderboek Van Neushoornvogel tot Bigkikker. Je kunt ook zelf komen tekenen.

Het Atelier is een tentoonstelling en een werkplaats in één. De illustrator, Jenny Bakker, is ook de tekenleerkracht en de inspirator. Via filmpjes, sjablonen en voorbeelden ontdek je dat het vooroordeel ‘Ik kan niet tekenen’ echt niet klopt! Tekenen kun je leren…en het begint met goed leren kijken. De tentoonstelling over Jenny’s prachtige boek Van Bigkikker tot Neushoornvogel geeft helder uitleg hoe je moet tekenen. De bijbehorende opdrachten kun je uitvoeren op jouw manier. Als je wilt, mag je jouw eigen gemaakte tekening ook in het museum ophangen. Hoe gaaf is dat !?

Anton Pieck Museum

Adres: Noordwal 31, 8051 ES Hattem
Meer info: klik hier

stippellijn

Spelen in de natuur

Altijd een speelplek in de buurt. Speelnatuur vind je door het hele land. De meeste vind je in het bos, de polder of in recreatiegebieden vlakbij de stad. 

Maar ook in duinen en graslanden. Sommige speelplekken zijn heel groot, en sommige zijn wat kleiner. Op de ene plek vind je meer speeltoestellen, picknicktafels en bankjes dan op de andere. En soms heb je er ook speelwater om mee te kliederen of is het juist een plek zonder water waar je genoeg andere dingen kunt beleven. Hierdoor is iedere locatie weer anders.

Toegankelijkheid
Alle locaties zijn vrij toegankelijk en geopend van zonsopgang tot zonsondergang. Voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Honden zijn vaak niet toegestaan, behalve hulphonden. Wil je weten waar je veilig kunt zwemmen? 

Kijk dan op www.zwemwater.nl. Andere plekken waar je kunt picknicken, spelen en vaak ook zwemmen vind je op de pagina met de recreatieterreinen van staatsbosbeheer.

Alle speelnatuur op een rij: klik hier

stippellijn

Bakkerijmuseum ‘De Oude Bakkerij’

is het lekkerste museum van Nederland! 

In de schatkamers van de bakker hangt de sfeer van vroeger en de geur van verse koek. Voor kinderen zijn er lekkere activiteiten.
Bij binnenkomst klingelt de deurbel en zet je meteen een stap terug in de tijd; de oude winkel, een bedrijvige bakkerij en nog meer demonstratieruimtes met chocolade, marsepein, suikerwerk en ijs. 

Zie hoe het gemaakt en verwerkt worden, tot een lekkernij òf tot eetbaar kunstwerk.

Smakelijke activiteiten
Voor kinderen zijn er altijd lekkere activiteiten, en dat zonder extra kosten en zonder reserveren. Gewoon handen uit de mouwen en de bakker helpen. Ook voor volwassenen is het bakkerijmuseum hét adres voor een (smakelijke) informatie over bijna vergeten historische bakkerstechnieken! Een heerlijk geurig feest van herkenning.

Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij

Adres: Nieuwstraat 8, 1671 BD Medemblik
Meer info: klik hierstippellijn

Stoomtrein Katwijk Leiden

Bewonder de 100 jaar oude stoomtrein die je op het perron op staat te wachten. 

Als de conducteur op zijn fluitje blaast zet de locomotief zich puffend en sissend in beweging. Ga je mee?

Doe museum
Via het perron kom je in het buitenmuseum van de Stoomtrein Katwijk-Leiden. Hier bekijk je antieke rijtuigen, de stoom- en de diesellocomotieven. In het binnenmuseum ontdek je hoe stoom werkt en de rol die de stoomtrein in Nederland ooit had. Je kunt van alles doen en de treinen ook aanraken. Neem plaats op de plek van de machinist of doe mee aan de speurtocht.

Stoomtrein Katwijk Leiden

Adres: Pellenbargweg 1, 2235 SP Valkenburg ZH
Meer info: klik hier
stippellijn

Airborne Experience 

In de ondergrondse Airborne Experience ga je terug naar de tijd van de Slag om Arnhem. 

Stap in de voetsporen van een Britse parachutist en ga op missie.
In de Airborne Experience komt de geschiedenis tot leven door de realistische reconstructies, levensgrote filmfragmenten terwijl je zelf door de opeenvolgende hoofdstukken van de Slag om Arnhem loopt. Beeld en geluid omringen volledig de ervaring. 

Ineens sta je tussen de felle gevechten in de Arnhemse straten van de jaren 40. Het geluid van een verscheurende oorlog: schoten, inslagen, Engelse kreten, Duitse bevelen, de angst van onderduikers. De Airborne Experience is voor volwassenen en kinderen vanaf ongeveer 8 jaar.

Airborne Museum at Hartenstein

Adres: Utrechtseweg 232, 6862 AZ Oosterbeek
Meer info: klik hier
stippellijn

De wereld van Wim Hofman: online expositie

Neem online een duik in de wereld van de Vlissingse kinderboekenschrijver en illustrator Wim Hofman in het Zeeuws Maritiem MuZEEum. 

Zijn verhalen en tekeningen zitten vol fantasie en hebben vaak sprookjesachtige elementen. Het muZEEum beheert een prachtige collectie met werk van Hofman (1941). Hij heeft een heel eigen blik op de wereld en blijft zich verwonderen over de dingen om hem heen. Als geen ander weet hij de verbeelding te prikkelen.  De rijk geïllustreerde kinderboeken van Wim Hofman zijn al vele malen bekroond met prijzen.

Het muZEEum is gesloten, de heropening is in de zomer 2023. In het Zeeuws maritiem muZEEum beleef je verhalen. Over helden, overwinningen en tegenslagen. Over schatten en ontdekkingen. Leer de mensen kennen wiens levens verbonden zijn met de zee.

Zeeuws maritiem muZEEum

Adres: Nieuwendijk 11, 4381 BV Vlissingen
Meer info: klik hier en/of hier
stippellijn

MARINIERSMUSEUM
HET STOERSTE MUSEUM VAN ROTTERDAM

Kom naar het Mariniersmuseum en kom alles te weten over de stoere mannen van deze elite eenheid. 

Ben jij snel genoeg op de hindernisbaan? Weet je alles over mariniers? Is camoufleren voor jou een eitje en word je zelden zeeziek? Kom dan naar het Mariniersmuseum. Majoor Maas is namelijk op zoek naar nieuwe museummariniers.
Het museum is in de vakantie ook op maandag open.

In Zeesoldaten – zo wijd de wereld strekt ! neemt Majoor Maas je mee langs 350 jaar geschiedenis. 
Hij vertelt je alles over het oudste korps van de wereld. Je krijgt je eigen audiotour met allerlei spannende opdrachten.

Mariniersmuseum

Adres: Wijnhaven 7-13, 3011 WH Rotterdam
Meer info: klik hier

stippellijn

 

stippellijn

Storyworld is het jongste, maar ook het stoerste én leukste museum van Nederland over strips, animatie en games.

Storyworld heeft een vaste collectie strips, animatie en games. In laatste ruimte van het museum kun je wisselende mini-exposities bezoeken. Hier zetten we meerdere keren per jaar het werk van verschillende, bijzondere makers in de schijnwerpers.

Museum Storyworld vind je op de zesde verdieping van het Forum. Daar gebeurt nog veel meer op het gebied van strips, animatie en games! Een ticket voor Storyworld geeft gratis toegang ook tot de mini-expo in de Spotlight-ruimte. 

Tot en met 26 maart te bezoeken
De grote internationale tentoonstelling The Art of DC – The Dawn of Super Heroes  is tot en met 26 maart 2023 te zien in Forum Groningen! Dit is je kans om geweldige props als de Batmobile in het echt te bewonderen, want na Groningen is deze expositie niet meer in Europa te zien.

Je vindt Storyworld op de zesde verdieping van Forum Groningen.

Storyworld

Adres: Nieuwe Markt 1, 9712 KN Groningen
Meer info: klik hier

stippellijn

Ruimtevaartmuseum Space Expo 

De expositie is eigenlijk een hele grote ruimte, met verschillende nagemaakte ruimtevaartuigen en satellieten. 

Bij Space Expo in Noordwijk leer je op verschillende interactieve manieren over ruimtevaart. Bijvoorbeeld hoe een robotwagen in elkaar zit die op Mars rijdt, die je later in de cleanroom kan testen. Maar ook hoe gewichtloosheid voelt via een computerscherm. Daarnaast kan je een heuse lancering en landing meemaken, in een echte capsule op ware grootte. Midden in de ruimte staat International Space Station Zvezda. Je kunt dus een kijkje nemen in een echt ruimtevaartuig. Maar ook zie je hoe mooi het uitzicht vanuit de ruimte kan zijn.

Kinderen mogen hier overal aan zitten.

Speurtochten zijn er voor kinderen tot 8 jaar en voor tieners en grotere kinderen vanaf 9 jaar. 

Space Expo

Adres: Keplerlaan 3, 2201 AZ Noordwijk
Meer info: klik hier

stippellijn

Het Nationaal Videogame Museum 

is ‘the place to be’ voor iedereen die meer wil weten (én beleven) over de geschiedenis, maatschappelijke en culturele kant van videogames. Het museum laat haar bezoekers ook de games van morgen ervaren. 


Gamers van jong tot oud zijn welkom om te spelen, ontdekken, leren en ervaringen online te delen.

Adres: Theaterplein 11, 2711 EK Zoetermeer
Meer info: klik hier

stippellijn

Museum Speelklok 

Een bezoek aan Museum Speelklok in Utrecht is leuk voor volwassenen, maar ook leuk met kinderen en kleinkinderen. Speciaal voor de kleine bezoekers is er altijd van alles te beleven in het museum.

Muziekfabriek
Muzikale Kinderrondleidingen in Museum Speelklok. Iedere woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag om 14:00 uur kun je meedoen aan de Muzikale Kinderrondleiding en hoor je de vrolijkste liedjes op de draaiorgels, speeldozen en speelklokken. Kom je meezingen en mee dansen? In de Muziekfabriek kunnen kinderen zelf aan de slag met het maken van hun eigen speeldoosmuziek. 

Met een papieren notenbalk, een potlood en een plingplong-apparaat kan er zelf muziek gecomponeerd en gespeeld worden! Regelmatig organiseert het museum bijzondere kinderuitjes. Vooral in de vakantieperiodes zoals de herfstvakantie, kerstvakantie, voorjaarsvakantie, meivakantie en de zomervakantie. 

Ook in de weekenden en op woensdagmiddag is er regelmatig een leuke kinderactiviteit in Museum Speelklok. Museum Speelklok ligt in het hartje van de binnenstad van Utrecht, op loopafstand van station Utrecht Centraal.

Museum Speelklok

Adres: Steenweg 6, 3511 JP Utrecht
Meer info: klik hier

stippellijn 
Superstraat

Het is burendag in Superstraat en dat betekent dat iedereen welkom is!
Ga op pad met burendagceremoniemeester Freddy, die altijd op de hoogte is van de laatste nieuwtjes.  

Snuffel in Aga’s toko en help haar de boodschappenlijstjes te scannen.  Studeer een dans in bij Rodney voor het zomercarnaval en leer meer over kleurrijke kostuums. Of neem een kijkje in Winstons Feestkeuken en help hem met de voorbereidingen voor verschillende wereldfeesten. Superstraat is dé doe-expo voor nieuwsgierige kinderen. 
Superstraat is geopend op woensdagmiddag, zaterdag en zondag. Tijdens schoolvakanties is Superstraat elke dag open.

Het is in de tentoonstelling Superstraat vanwege het ontwerp en veiligheidsvoorschriften niet mogelijk een buggy/kinderwagen mee te nemen in de tentoonstelling. Deze kunnen bij de Multifunctionele ruimte gestald worden.

Wereldmuseum Rotterdam

Adres: Willemskade 25, 3016 DM Rotterdam
Meer info: klik hier

stippellijn

Storyworld

Storyworld is een van de jongste, leukste en allercoolste musea in Nederland. 

Het museum zit vol met strips, animatie en games. Een museum vol verhalen.
Bij Storyworld ontrafel je de geheimen van grote verhalenvertellers. Van begin tot eind. Want elke superheld en elke slechterik is ooit begonnen met een potloodstreep op een leeg vel papier. Van Batman en Aladdin tot en met Shrek, Kuifje en Aloy. In het museum kun je zelf aan de slag met alle bouwstenen van strips, animatie en games. Er zijn maar liefst 14 interactieve installaties! Ontdek wat er nodig is om een beeldverhaal te begrijpen en hoe je er zelf één kunt maken.

Storyworld

Adres: Nieuwe Markt 1, 9712 KN Groningen
stippellijn

WONDR Experience

Zin om te spelen?

Stap in de eerste experience playground van Amsterdam: een belevenis vol kleur en sensatie die je uitnodigt om te spelen en te verkennen. Ongeacht je leeftijd.
Onze wonderlijke wereld is ontworpen om al je zintuigen op onverwachte manieren te prikkelen. Het is een plek die creativiteit, fantasie en pure blijdschap oproept.
Verdwaal in een wonderbaarlijke jungle. Duik in een zwembad van roze marshmallows. Dans onder een glinsterende hemel. Spring in de grootste ballenbak die je ooit hebt gezien. Teken op de muren. Zing uit volle borst. Laat je fantasie de vrije loop en ervaar de kunst van het spelen.

Welkom bij WONDR je gelooft je ogen niet.

KIDS TIME

WONDR is een meeslepende en kunstzinnige ervaring in de vorm van een speeltuin voor volwassenen… maar we begrijpen dat kinderen het ook leuk vinden!
En daarom hebben we KIDS TIME in het leven geroepen: een speciale tijd waarin we families met hun kinderen verwelkomen.

Tijdens KIDS TIME gaan bezoekers tot en met 10 jaar met korting naar binnen (kinderen tot en met 2 jaar hebben gratis toegang). Houd er rekening mee dat kinderen tot en met 10 jaar buiten KIDS TIME niet zijn toegestaan.

Ben je een ouder, verzorger of bezoeker buiten deze leeftijdscategorie en wil je graag naar KIDS TIME komen? Zorg er dan voor dat je een regulier ticket koopt.

WONDR Experience

Adres: Meeuwenlaan 88, 1021 JK  Amsterdam-Noord
Meer info: klik hier

stippellijn

Hortus Botanicus Leiden

De Hortus heeft verschillende rondleidingen, speurtochten en andere leuke dingen te doen voor kinderen.

Voor de kinderen komen er vanaf medio april kleine wardse kistjes in de tuin. Loop met uw (klein/buur)-kinderen de speurtocht en geniet met ze mee. Er is van alles om uit te proberen, te ruiken, voelen, horen en vooral doen. Samen op onderzoek en wat wijzer weer naar huis!

Hortus Botanicus 

Adres: Rapenburg 73, 2311 GJ Leiden
Meer info: klik hier en/of hier

stippellijn

Oyfo Techniekmuseum is geopend! 

Ga op ontdekkingstocht door het nieuwe interactieve Techniekmuseum. 
Kom alles te weten over stoommachines en smartphones, robots en kunst, energiebronnen en onze planeet.

Kortom, alles over mens en techniek.
Ga op onderzoek uit en verken Oyfo als een ware uitvinder. 
Niet alleen door te kijken, maar vooral door te doen!

Maak ‘t bij Oyfo. Kies uit meer dan 10 verschillende maak-activiteiten. 
Kies jij voor de tol, de grijpgraag of de robot? Je kunt zelfstandig aan de slag!

Oyfo Techniekmuseum

 

Adres: Floris Hazemeijerstraat 300, 7555 RJ Hengelo
Meer info: klik hier

stippellijn

De Ontdekfabriek 

In en om deze oude fabriek in Eindhoven beleef je fantastische avonturen. 
Je geniet van een gave speelfilm en je kunt volop spelen en uitvindingen bouwen. Voor dit super leuke gezinsuitje hoef je niet te reserveren. 

Je kunt een film maken, knutselen, werken met techniek en dat allemaal in een uitdagende omgeving! Wij vinden dit zeker een aanrader als het slecht weer is. Hoewel het met mooi weer ook leuk is, omdat er dan buiten ook van alles te ontdekken valt. Ook je ouders gaan zich hier helemaal uitleven, beloofd!

De Ontdekfabriek

Adres: Torenallee 22, 5617 BD Eindhoven
Meer info: klik hier

stippellijn

Naturalis – Museum voor jong en oud

Echte objecten, boeiende verhalen en fysieke ervaringen nemen bezoekers, jong en oud, mee in de rijke en diverse wereld van de natuur. Een bezoek aan Naturalis verandert je blik op de natuur en laat je nadenken over je plek op aarde. 

Verdeeld over bijna 6.000 m2 dwaal je langs zeven themazalen, twee attracties, drie work-shopruimtes en vier informatiepunten, om je te verwonderen over de schoonheid van de natuur.

De ijstijd 

In Naturalis kijk je je ogen uit! Maar er is ook van alles te doen. Naturalis organiseert elke dag extra activiteiten over natuur en wetenschap. Kies een datum in de kalender en kom erachter wat je die dag kunt beleven. https://www.naturalis.nl/museum/agenda

Naturalis heeft twee ingangen:

Adres 1: Darwinweg 2, 2333 CR Leiden (ingang als je te voet of met het openbaar vervoer komt).
Adres 2: Mendelweg 2, 2333 CS Leiden (als je met de auto of fiets komt).
Meer info: klik hier

stippellijn

Artis Micropia    

‘s Werelds enige museum waar de onzichtbare wereld van micro-organismen zichtbaar wordt gemaakt.

Micropia is een onderdeel van ARTIS. ARTIS is een ontmoetings-plek waar we natuur op een vindingrijke manier dichtbij brengen en debat faciliteren over hoe de mens natuur waardeert, begrijpt en behandelt. Het verhaal van de levende natuur houdt niet op bij dieren, bomen en planten. Naast al deze zichtbare natuur is er een rijke wereld van onzichtbare organismen.

Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel.

Ze zitten op je, ze zitten in je, en jij alleen hebt er al meer dan honderdduizend miljard.
Ze zijn er als je eet, als je ademt en als je zoent.
Ze zitten overal, op je handen en in je buik. En ze bemoeien zich met alles.
Zíj bepalen hoe onze wereld eruitziet: wat je ruikt en wat je proeft; of je ziek wordt, of juist beter.
Ze kunnen ons redden of vernietigen. Microben, de kleinste en machtigste organismen op onze planeet.
We weten nog maar weinig van ze af, maar kunnen veel van ze leren.
Over onze gezondheid, alternatieve energiebronnen en wie weet wat nog meer.
Als je de wereld van héél dichtbij bekijkt, gaat er een nieuwe voor je open.
Mooier en bijzonderder dan je je ooit hebt kunnen voorstellen.
Welkom in Micropia.
Het enige microbenmuseum ter wereld, midden in Amsterdam.

Filmpje: klik hier      
Adres: Artis Micropia – Artisplein, Plantage Kerklaan 38-40, Amsterdam
Meer info: klik hier

stippellijn