Kinderpagina

stippellijn

Naar het Rijk der Fabelen! – t/m 29 januari 2023 van 10:00 tot 17:00

Wat weet jij van je favoriete dier? Voel, ruik en luister goed naar de dieren in de expositie. In deze vrolijke beestenparade in de Bastei ontdek je de feiten en fabels van bekende dierenkarakters!

Dieren spelen al eeuwenlang een grote rol in onze fabels, sprookjes en andere verhalen. Denk aan de vos Reynaerde, de grote boze wolf uit het sprookjesbos en meneer de Uil uit de Fabeltjeskrant. Deze dierenkarakters hebben vaak menselijke eigenschappen. Langzaamaan zijn deze dierenkarakters ook onze taal binnengeslopen: iemand is een angsthaas, een mak lammetje of zo trots als een pauw. Voor ons – de mensen- is het duidelijk wat we bedoelen, maar wat vinden de dieren daar eigenlijk van?
Hoogste tijd dus om de dieren zelf aan het woord te laten! In de multi-zintuigelijke en interactieve tentoonstelling Naar het Rijk der Fabelen! vertellen de dieren hun eigen verhaal. In plaats van op het eerste gezicht te oordelen moet je ook je handen, je oren en je neus gebruiken. Zo leer je de dieren op een heel andere manier kennen!

De Bastei

Adres: Lange Baan 4, 6511 XJ Nijmegen
Meer info: klik hier

stippellijn

Speelroute Deventer – t/m 31 januari 2023

Ga op pad met een avonturenzak vol buitenspeelgoed! Tijdens de speelroute van Speelgoedmuseum Deventer ontdek je oude en nieuwe spelletjes in het mooie historische stadscentrum van Deventer. 

Buitenspelen is leuk en gezond. Wist je dat sommige buitenspelletjes als hinkelen, tollen of elastieken al heel lang bestaan…? Wij dagen we je uit om gezond in beweging te blijven.

Haal een avonturenzak vol met buitenspeelgoed tegen kostprijs op bij de balie in het museum, ga op avontuur en doe in de buitenlucht leuke oude en nieuwe spelletjes. Plezier gegarandeerd!

Speelgoedmuseum Deventer

Adres: Brink 47 , 7411 BV Deventer
Meer info: klik hier

stippellijn

Zoek Muus in het Liemers Museum – t/m 31 januari 2023 van 10:00 tot 17:0

Ga op zoek naar Muus in het Liemers Museum met een puzzelspeurtocht! Muus de Museummuis laat je aan de hand van een schatkaart de leukste plekjes in het museum zien. 

Muus zit tussen de verschillende museumstukken verstopt en heeft zelfs een eigen huisje. Tijdens de uiteenlopende opdrachten ga je dingen meten, wegen en inschatten. Je mag zelfs een mammoetbot optillen om te raden hoeveel die weegt! Je ouders mogen ook meedoen.

Liemers Museum

Adres: Kerkstraat 27, 6901 AA Zevenaar
Meer info: klik hier

stippellijn

Expeditie Sterke Yerke – t/m 5 maart 2023 van 10:00 tot 17:00, met uitzonderingen

Ga op avontuur in de familietentoonstelling Expeditie Sterke Yerke!Check het verhaal van 7 vrienden die een gerecycled vlot bouwen, onderzoek het probleem van olie en microplastics, ervaar het leven op een vlot op volle zee en verzamel plastic met de op afstand bestuurbare Plastic Hunter.

Expeditie Sterke Yerke is een familietentoonstelling over de Sterke Yerke, een vlot van oude materialen, in de jaren 70 gebouwd door 7 jonge mannen uit Leeuwarden. Ze gingen ermee het water op en na vele verbeteringen staken ze zelfs de Atlantische Oceaan over. Tijdens die reis deden ze onderzoek naar de olievervuiling in zee. Helaas verging het vlot in een storm bij Bonaire.

Sterke Yerke & de plastic soep
Nu, 40 jaar later, is er een nieuw vlot, dat inmiddels vaart op de Waddenzee. De bemanning trekt nu ten strijde tegen de plastic soep. Het Fries Scheepvaart Museum steunt ze in deze strijd met de familietentoonstelling, een educatief programma voor scholen, en activiteiten, workshops en lezingen over plastic soep, recycling en leven zonder afval. Soms speciaal voor kinderen, soms juist voor volwassenen of voor de hele familie. De actuele programma-informatie vind je op de website en de sociale media van het museum

Fries Scheepvaart Museum

Adres: Kleinzand 16, 8601 BH Sneek
Meer info: klik hier

stippellijn

Ook in kasteel de Haar:

Ontdekkingstocht: typisch adel! – van 19 september 2022 t/m 2 april 2023 

Wil jij weten hoe het is om van adel te zijn… en wil jij ook van adel worden? Tijdens de ontdekkingstocht “Typisch Adel!” in Kasteel de Haar leer je wat er allemaal bij komt kijken als je van adel wilt worden.

Welke adellijke titels zijn er? Welke voorrechten heb je als je van adel bent? En hoe was de etiquette tijdens grote feesten? Je leert het allemaal tijdens de ontdekkingstocht “Typisch adel!”. Los opdrachten op, ontdek jouw eigen adellijke naam en ontwerp je eigen familiewapen. 

Ben jij de nieuwe hertog, baron of prins? Ontdek het zelf! Als aanvulling op de tijdelijke tentoonstelling ‘Grootsch & Meeslepend – Adel op De Haar’ kunnen kinderen spelenderwijs interactieve opdrachten uitvoeren in het kasteel en hun creativiteit naar boven halen tijdens de ontdekkingstocht “typisch adel!”. 

De kinderactiviteit is een leuke mix van creativiteit en kennis.
De ontdekkingstocht “Typisch Adel!” is gratis verkrijgbaar bij aankoop van een kasteelkaartje. 

De activiteit is voor kinderen vanaf 6 jaar.

stippellijn

Museum Speelklok 

Een bezoek aan Museum Speelklok in Utrecht is leuk voor volwassenen, maar ook leuk met kinderen en kleinkinderen. Speciaal voor de kleine bezoekers is er altijd van alles te beleven in het museum.

Muziekfabriek
Muzikale Kinderrondleidingen in Museum Speelklok. Iedere woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag om 14:00 uur kun je meedoen aan de Muzikale Kinderrondleiding en hoor je de vrolijkste liedjes op de draaiorgels, speeldozen en speelklokken. Kom je meezingen en mee dansen? In de Muziekfabriek kunnen kinderen zelf aan de slag met het maken van hun eigen speeldoosmuziek. 

Met een papieren notenbalk, een potlood en een plingplong-apparaat kan er zelf muziek gecomponeerd en gespeeld worden! Regelmatig organiseert het museum bijzondere kinderuitjes. Vooral in de vakantieperiodes zoals de herfstvakantie, kerstvakantie, voorjaarsvakantie, meivakantie en de zomervakantie. 

Ook in de weekenden en op woensdagmiddag is er regelmatig een leuke kinderactiviteit in Museum Speelklok. Museum Speelklok ligt in het hartje van de binnenstad van Utrecht, op loopafstand van station Utrecht Centraal.

Museum Speelklok

Adres: Steenweg 6, 3511 JP Utrecht
Meer info: klik hier

stippellijn 
Superstraat

Het is burendag in Superstraat en dat betekent dat iedereen welkom is!
Ga op pad met burendagceremoniemeester Freddy, die altijd op de hoogte is van de laatste nieuwtjes.  

Snuffel in Aga’s toko en help haar de boodschappenlijstjes te scannen.  Studeer een dans in bij Rodney voor het zomercarnaval en leer meer over kleurrijke kostuums. Of neem een kijkje in Winstons Feestkeuken en help hem met de voorbereidingen voor verschillende wereldfeesten. Superstraat is dé doe-expo voor nieuwsgierige kinderen. 
Superstraat is geopend op woensdagmiddag, zaterdag en zondag. Tijdens schoolvakanties is Superstraat elke dag open.

Het is in de tentoonstelling Superstraat vanwege het ontwerp en veiligheidsvoorschriften niet mogelijk een buggy/kinderwagen mee te nemen in de tentoonstelling. Deze kunnen bij de Multifunctionele ruimte gestald worden.

Wereldmuseum Rotterdam

Adres: Willemskade 25, 3016 DM Rotterdam
Meer info: klik hier

stippellijn

 

Storyworld

Storyworld is een van de jongste, leukste en allercoolste musea in Nederland. 

Het museum zit vol met strips, animatie en games. Een museum vol verhalen.
Bij Storyworld ontrafel je de geheimen van grote verhalenvertellers. Van begin tot eind. Want elke superheld en elke slechterik is ooit begonnen met een potloodstreep op een leeg vel papier. Van Batman en Aladdin tot en met Shrek, Kuifje en Aloy. In het museum kun je zelf aan de slag met alle bouwstenen van strips, animatie en games. Er zijn maar liefst 14 interactieve installaties! Ontdek wat er nodig is om een beeldverhaal te begrijpen en hoe je er zelf één kunt maken.

Storyworld

Adres: Nieuwe Markt 1, 9712 KN Groningen
stippellijn

WONDR Experience

Zin om te spelen?

Stap in de eerste experience playground van Amsterdam: een belevenis vol kleur en sensatie die je uitnodigt om te spelen en te verkennen. Ongeacht je leeftijd.
Onze wonderlijke wereld is ontworpen om al je zintuigen op onverwachte manieren te prikkelen. Het is een plek die creativiteit, fantasie en pure blijdschap oproept.
Verdwaal in een wonderbaarlijke jungle. Duik in een zwembad van roze marshmallows. Dans onder een glinsterende hemel. Spring in de grootste ballenbak die je ooit hebt gezien. Teken op de muren. Zing uit volle borst. Laat je fantasie de vrije loop en ervaar de kunst van het spelen.

Welkom bij WONDR je gelooft je ogen niet.

KIDS TIME

WONDR is een meeslepende en kunstzinnige ervaring in de vorm van een speeltuin voor volwassenen… maar we begrijpen dat kinderen het ook leuk vinden!
En daarom hebben we KIDS TIME in het leven geroepen: een speciale tijd waarin we families met hun kinderen verwelkomen.

Tijdens KIDS TIME gaan bezoekers tot en met 10 jaar met korting naar binnen (kinderen tot en met 2 jaar hebben gratis toegang). Houd er rekening mee dat kinderen tot en met 10 jaar buiten KIDS TIME niet zijn toegestaan.

Ben je een ouder, verzorger of bezoeker buiten deze leeftijdscategorie en wil je graag naar KIDS TIME komen? Zorg er dan voor dat je een regulier ticket koopt.

WONDR Experience

Adres: Meeuwenlaan 88, 1021 JK  Amsterdam-Noord
Meer info: klik hier

stippellijn

Hortus Botanicus Leiden

De Hortus heeft verschillende rondleidingen, speurtochten en andere leuke dingen te doen voor kinderen.

Voor de kinderen komen er vanaf medio april kleine wardse kistjes in de tuin. Loop met uw (klein/buur)-kinderen de speurtocht en geniet met ze mee. Er is van alles om uit te proberen, te ruiken, voelen, horen en vooral doen. Samen op onderzoek en wat wijzer weer naar huis!

Hortus Botanicus 

Adres: Rapenburg 73, 2311 GJ Leiden
Meer info: klik hier en/of hier

stippellijn

Oyfo Techniekmuseum is geopend! 

Ga op ontdekkingstocht door het nieuwe interactieve Techniekmuseum. 
Kom alles te weten over stoommachines en smartphones, robots en kunst, energiebronnen en onze planeet.

Kortom, alles over mens en techniek.
Ga op onderzoek uit en verken Oyfo als een ware uitvinder. 
Niet alleen door te kijken, maar vooral door te doen!

Maak ‘t bij Oyfo. Kies uit meer dan 10 verschillende maak-activiteiten. 
Kies jij voor de tol, de grijpgraag of de robot? Je kunt zelfstandig aan de slag!

Oyfo Techniekmuseum

 

Adres: Floris Hazemeijerstraat 300, 7555 RJ Hengelo
Meer info: klik hier

stippellijn

De Ontdekfabriek 

In en om deze oude fabriek in Eindhoven beleef je fantastische avonturen. 
Je geniet van een gave speelfilm en je kunt volop spelen en uitvindingen bouwen. Voor dit super leuke gezinsuitje hoef je niet te reserveren. 

Je kunt een film maken, knutselen, werken met techniek en dat allemaal in een uitdagende omgeving! Wij vinden dit zeker een aanrader als het slecht weer is. Hoewel het met mooi weer ook leuk is, omdat er dan buiten ook van alles te ontdekken valt. Ook je ouders gaan zich hier helemaal uitleven, beloofd!

De Ontdekfabriek

Adres: Torenallee 22, 5617 BD Eindhoven
Meer info: klik hier

stippellijn

Naturalis – Museum voor jong en oud

Echte objecten, boeiende verhalen en fysieke ervaringen nemen bezoekers, jong en oud, mee in de rijke en diverse wereld van de natuur. Een bezoek aan Naturalis verandert je blik op de natuur en laat je nadenken over je plek op aarde. 

Verdeeld over bijna 6.000 m2 dwaal je langs zeven themazalen, twee attracties, drie work-shopruimtes en vier informatiepunten, om je te verwonderen over de schoonheid van de natuur.

De ijstijd 

In Naturalis kijk je je ogen uit! Maar er is ook van alles te doen. Naturalis organiseert elke dag extra activiteiten over natuur en wetenschap. Kies een datum in de kalender en kom erachter wat je die dag kunt beleven. https://www.naturalis.nl/museum/agenda

Naturalis heeft twee ingangen:

Adres 1: Darwinweg 2, 2333 CR Leiden (ingang als je te voet of met het openbaar vervoer komt).
Adres 2: Mendelweg 2, 2333 CS Leiden (als je met de auto of fiets komt).
Meer info: klik hier

stippellijn

Artis Micropia    

‘s Werelds enige museum waar de onzichtbare wereld van micro-organismen zichtbaar wordt gemaakt.

Micropia is een onderdeel van ARTIS. ARTIS is een ontmoetings-plek waar we natuur op een vindingrijke manier dichtbij brengen en debat faciliteren over hoe de mens natuur waardeert, begrijpt en behandelt. Het verhaal van de levende natuur houdt niet op bij dieren, bomen en planten. Naast al deze zichtbare natuur is er een rijke wereld van onzichtbare organismen.

Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel.

Ze zitten op je, ze zitten in je, en jij alleen hebt er al meer dan honderdduizend miljard.
Ze zijn er als je eet, als je ademt en als je zoent.
Ze zitten overal, op je handen en in je buik. En ze bemoeien zich met alles.
Zíj bepalen hoe onze wereld eruitziet: wat je ruikt en wat je proeft; of je ziek wordt, of juist beter.
Ze kunnen ons redden of vernietigen. Microben, de kleinste en machtigste organismen op onze planeet.
We weten nog maar weinig van ze af, maar kunnen veel van ze leren.
Over onze gezondheid, alternatieve energiebronnen en wie weet wat nog meer.
Als je de wereld van héél dichtbij bekijkt, gaat er een nieuwe voor je open.
Mooier en bijzonderder dan je je ooit hebt kunnen voorstellen.
Welkom in Micropia.
Het enige microbenmuseum ter wereld, midden in Amsterdam.

Filmpje: klik hier      
Adres: Artis Micropia – Artisplein, Plantage Kerklaan 38-40, Amsterdam
Meer info: klik hier

stippellijn