Natuurnieuwsbrieven

            vervolg van Natuur Plus september 2023:  tweede lente
(scroll tot onder het formulier)

Elke maand verschijnt er een nieuwe aflevering met natuurnieuws. U kunt de aangeboden informatie vrij gebruiken, maar wel graag met bronvermelding.

Klik hier voor Natuur Net Nieuws van de maand september.
Hieronder kunt u het afgelopen jaar nog eens bekijken/lezen.

NNN sept ’22, NNN okt ’22, NNN nov ’22, NNN dec ’22, NNN jan ’23, NNN feb ’23, NNN maart ’23, NNN april ’23, NNN mei ’23, NNN juni ’23, NNN juli/aug ’23

stippellijn

U kunt zich aanmelden voor een gratis abonnement op Natuur Net Nieuws via onderstaand formulier.

stippellijnNiet meer ontvangen?
Als u de nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, kunt u een mail sturen naar:
info@groen-natuurlijk.nlstippellijn

 vervolg van Natuur Plus september 2023:  tweede lente

Om een territorum hoeft niet of nauwelijks meer te worden gestreden en aan de nesten met jongen hebben de ouders hun handen vol. Alleen vogels die nog met hun tweede of derde broedsel bezig zijn, zoals merels, zingen af en toe nog.

De jongen zijn uitgevlogen. Na de enorme inspanning om ze groot te krijgen is er nog geen tijd om weer even een vrolijk deuntje ten gehore te brengen. Het verenkleed van de ouders is versleten en hoognodig aan vervanging toe. De thuisblijvers moeten zorgen voor een nieuw warm verenpak als de winter invalt en de trekvogels hebben voor hun aanstaande, zware reis naar het zuiden ook gloednieuwe veren nodig.

Sommige vogels zoals bijvoorbeeld de zanglijster, heggenmus en roodborst die in het voorjaar nog zo opvallend waren met hun uitbundige zang, lijken van de aardbodem te zijn verdwenen. Het zijn nu zeer verborgen levende vogels want in de maand juli, als de dagen korter worden, gaan zij, zoals vrijwel alle vogels, in de rui. Omdat het zo veel energie kost, ruien vogels als ze hun jongen hebben grootgebracht, maar voordat er schaarste aan voedsel ontstaat.

Het vervangen van hun verenkleed neemt zes tot zeven weken in beslag. Ook de vliegveren worden vervangen en de vogels zijn daarom kwetsbaar. Ze zijn in die periode niet erg snel en proberen zo min mogelijk aandacht te trekken door niet te zingen om geen vijanden te lokken.

Veel eten doen vogels in die periode wel! Eten, eten en nog eens eten als voorbereiding op de herfst en winter, zodat ze met voldoende brandstof hun lange reis naar het zuiden kunnen volbrengen. Ook voor het overwinteren in eigen land moeten ze flink opvetten en bouwen hun vetreserve op tot ze soms wel twee keer zo zwaar zijn als normaal en alle energie uit het voedsel hebben opgeslagen als vet. En nog steeds is er geen tijd om te zingen.

Maar dan… zingen ze nog één keer uit volle borst. Hun verenpak zit weer goed, de vetreserves zijn voldoende, dus eindelijk is er tijd voor gezang. In de bossen en parken lijkt het weer heel even lente en dat laten ze met hun onverwachte afscheidslied luid en duidelijk merken.

Lang duurt deze zorgeloze tijd niet voor de vogels. Stuk voor stuk gaan ze op de vleugels naar het zonnige zuiden op zoek naar geschikt voedsel dat hier ’s winters ontbreekt.

Ook de thuisblijvers worden steeds stiller. De weersomstandigheden worden er niet beter op en ook het voedsel wordt steeds schaarser. Standvogels houden zich kalm om hun reserves niet onnodig aan te spreken.

In de winter is het stil… en is het wachten op de nieuwe lente.

Terug naar de natuurnieuwsbrief van september            stippellijn